Predstava Amateri
1. jun
KULTURA · pozorište

Predstava “Amateri”, nastala je po scenariju Borivoja Radakovića, pisca i scenariste iz Hrvatske i biće premijerno izvedena 1. juna na sceni Centra za kulturu „Božidarac“ u samostalnoj produkciji reditelja Aleksandra Jankovića i glumaca Miloša Vlalukina i Marka Janjića.

Kako se ovaj komad, pun satire, humora i ironije, izvodi u Hrvatskoj od strane hrvatske autorske ekipe već nekoliko godina, a tematika i problematika je toliko bliska našem podneblju i okolnostima, domaća autorska ekipa uvidela je da je pravo vreme da se i u Srbiji postavi na pozorišnu scenu. Borivoj Radakvić ustupio je glumačkoj ekipi ovaj komad za adaptaciju i izvođenje.

Centar za kulturu "Božidarac", Radoslava Grujića 3
Centar za kulturu "Božidarac"
1000
Događaj na Facebooku

Amateri je socijalno angažovana crna komedija koja na izvrnut i ekscentričan način progovara o neuralgičnom punktu naše svakodnevice – siromaštvu koje poput raka izjeda ljudsko dostojanstvo i moral. Dovedeni na rub egzistencije, junaci ove tragikomedije vodoinstalater papučar Zlatko Belić Beli (Marko Janjić), isfrustrirani kukavac Grga (Miloš Vlalukin), lokalni socijani slučaj Kuka (Srđa Bjelogrlić) i iskusna prostitutka Stella, sa dva L (Milena Predić) odlučili su se na očajnički čin. Pokušavaju da snime porno film Made in Serbia koji bi ih izvukao sa dna i napunio im džepove. Kako to obično biva u životu, priča kreće drugim tokom tako da oni, umesto telesne, pred publiku rasprostiru svoju emotivnu golotinju: svoje sudbine, svoje strepnje i frustracije, svoje utopijske želje“ , ističe scenarista Borivoj Radaković.

Pojam “amater” nastao je od latinske reči amor (ljubav) i u svom prvobitnom značenju označavao je osobu koja se nekim poslom bavi iz ljubavi a ne radi materijalne koristi. Vremenom su se uz isti pojam vezale i negativne konotacije tako da danas najčešće istom rečju opisujemo osobu koja svoj posao radi loše, traljavo, neprofesionalno. U međuvremenu se i sam pojam ljubavi izlizao od preterane upotrebe i izgubio na svojoj važnosti. Inflacija lažne ljubavi koju nam svakodnevno serviraju putem sapunica, reality emisija, šarene štampe dovela je do devalviranja vere u samu ljubav.

Centar za kulturu „Božidarac” podržao je ovaj projekat obezbedivši deo sredstava i salu za probe i izvođenje predstave. Nakon premijere, predstava Amateri biće prikazivana na istom mestu i 2,15. i 16. juna, a nakon toga su zakazana i gostovanja u Loznici i Krupnju.

Glavne uloge tumače: Miloš Vlalukin, Milena Predić, Marko Janjić i Srđa Bjelogrlić
Scenograf: Valentina Popržan
Kostimograf: Ivana Ivić
Izvršni producent: Milena Tomić
Organizator: Milica Stojadinović
Dizajn: Ivan Jocić
Fotograf: Ivan Zupanc

FIST 5. maj 2016. 11. Festival internacionalnog studentskog teatra FIST: MENJAMO (SE) cover3 21. jul 0800. „Državni posao“ u Dvorani Doma Sindikata Vek sa Edit Piaf 21. jul 5200. Jedan vek sa Edit Piaf spamalot 22. novembar 2015. Mjuzikl „Monty Python’s Spamalot“ premijerno u Sava Centru · ·