Šta je ona kriva, ništa ona nije kriva
20. jul
KULTURA · pozorište

Predstava „Šta je ona kriva, nije ništa ona kriva“, u režiji Anđelke Nikolić, po istoimenom tekstu Vesne Perić, biće premijerno izvedena u četvrtak, 9. aprila od 20 časova u Bitef teatru. Drama aktualizuje pitanje azilanata i ksenofobije u Srbiji i inspirisana je događajima u Banji Koviljači, gde se deo lokalnog stanovništva pobunio protiv svojih privremenih sugrađana.

Bitef teatar, Skver Mire Trailović 1
Hartefact
Događaj na Facebooku

„Pre izvesnog vremena su u medijima počele da se pojavljuju vesti o sve većem broju azilanata koji dolaze iz zemalja trećeg sveta pogođenih Arapskim prolećem u prihvatni centar u Banji Kovilljači i o nemirima koji su se tamo događali između pridošlih azilanata i lokalnog stanovništva. To je bio okidač da napišem ovaj tekst, da ga kontekstualizujem u sadašnji trenutak, u porodične odnose koji su prilično ambivalentni i da sve to prelomim kroz glavnu junakinju, koja je posebno ranjiva jer je tinejdžerka. Drama govori o tome da ksenofobija u našem društvu postaje nazaustavljiva. To je zapravo zagledanje u sebe same, u preispitivanje nas samih, a ne u neprestani negativan i agresivan dijalog sa tim drugim koji je uvek neprijatelj u ksenofobiji,“ rekla je Vesna Perić nakon uručivanja nagrade na Hartefaktovom regionalnom konkursu za najbolji angažovani dramski tekst 2012. godine, od strane stručnog žirija u sastavu Ana Tomović, Biljana Srbljanović i Jeton Neziraj.

„Glavni lik u komadu je trinaestogodišnjakinja, Mila, koja je najmlađi član tipične, savremene, srpske porodice koja je izložena ekonomskim nedaćama i pogođena društvenim neskladom. Na taj način ova devojčica odrsta u sredini sa narušenim moralnim vrednostima i međuljudskim odnosima. Lik Mile, ali i ostale uloge u komadu, članove porodice, lokalne japije, političare i azilante, tumače tinejdžerke, čime ova postavka postaje dragoceno svedočanstvo o tome kako ova najmlađa kategorija stanovništva, ranjiva po različitim osnovima, doživljava našu brutalnu svakodnevicu. Njihova lična precepcija daje jedan specifičan, živ i autentičan okvir ovoj predstavi,” izjavila je rediteljka Anđelka Nikolić.

U predstavi igra 20 devojčica: Hana Beštić, Irina Stanimirović, Ivana Živković, Jona Petrović, Jovana Nikolić, Lana Jeremić, Lidija Kuč, Lidija Milovac, Marija Stefanović, Mia Raosavljević, Milica Živanović, Mina Aleksić, Mina Milićević, Neda Višnjić, Nina Raca, Sara Hajnović, Sara Vurdelja, Sofija Kovačević, Tamara Milojković i Valentina Stojilković.

Autorski tim čine Anđelka Nikolić, režija, Tijana Grumić, asistentkinja režije, Irena Popović-Dragović, muzika, Ana Valter, scenski dizajn, Bojana Mišić, scenski pokret i Milica Janketić, scenski govor. Mia David je producentkinja komada, Janko Dimitrijević, izvršni producent, a Marijana Stefanović, organizatorka.

Predstava je nastala u koprodukciji Hartefakta i Bitef teatra uz podršku Ustanove kulture Parobrod i Ovation BBDO. Želja producenata je da pokrenu debatu o ksenofobiji i podignu svest o statusu azilanata u Srbiji.

Predstava: Verter 30. mart 2015. Premijera predstave „Verter: ili imaš nade, ili nade nemaš“ u hotelu Bristol Loša kopija života 20. jul 2400. “Loša kopija života” u Kulturnom centru Novi Sad Dogvil poster 4_ 19. decembar 2014. „Dogvil“ na turneji Volvo kamioni 5. decembar 2014. „Volvo kamioni‟ u Ateljeu 212