Predstava: Verter
30. mar
KULTURA · pozorište

Predstava “Verter: ili imaš nade, ili nade nemaš“ u režiji Andreja Nosova biće premijerno izvedena u hotelu Bristol (ulaz iz Hercegovačke ulice, preko puta zgrade Geozavoda). Predstava je nastala po motivima romana „Jadi mladog Vertera“ Johana Volfganga Getea (prevod Stanislav Vinaver) u adaptaciji Vuka Boškovića, u koprodukciji Hartefakt fonda, Fakulteta dramskih umetnosti i Ustanove kulture „Parobrod“. U predstavi igra 12 mladih glumaca i glumica: Aleksandar Jovanović, Anja Orelj, Davor Perunović, Ivana Terzić, Jelena Graovac, Jelena Grujičić, Jelena Kesić, Jelena Puzić, Jovan Jelisavčić, Maja Šuša, Stefan Radonjić, i Tašana Đorđević. Muziku izvode Ivan Mirković, harmonika i Luka Jovičić i Danilo Tirnanić, bubanj.

Hotel Bristol, Karađorđeva 50
UK Parobrod
1600
Događaj na Facebooku

Autorski tim čine Andrej Nosov, reditelj; Vuk Bošković, dramaturg; Bojana Mišović, koreografkinja; Irena Popović Dragović, kompozitorka; Darinka Mihajlović, kostimografkinja; Tisa Milić, dramaturškinja na probama; Mia David, producentkinja i scenografkinja; Janko Dimitrijević, izvršni producent; Stefan Todorović i Uroš Ranković, organizatori; i Marko Lekić, trener. Roman “Jadi mladog Vertera” objavljen je 1774. godine i jedno je od najznačajnijih Geteovih dela. U epistolarnoj formi, Gete se krozi ljubavni konflikt  bavi problemima borbe za slobodu i razvojem ličnosti u svetu ograničenim društvenim okvirima. To je priča o pasivnom, emotivnom junaku koga nemogućnost da se snađe u društvu dovodi do samoubistva.

„Generacije mladih glumaca, budućih pozorišnih stvaralaca, završavaju škole i pokušavaju da se snađu u savremenom trenutku. Da li ih je škola naučila potrebnim znanjima za opstanak ili moraju da se uklope u palanački mentalitet pozorišnog Beograda? Ako probaš da zatalasaš, menjaš ustaljene mehanizme, želiš više od onoga što ti se nudi, „moralne gromade“ te smeštaju na sam rub društvene i umetničke margine. Koga je briga za mlade glumce? Kome uopšte umetnost treba? Nismo li svi predodređeni na samoubistvo, bilo ono intelektualno, kreativno ili fizičko? Ova predstava je krik iz mraka, pasivnosti, neodgovornosti i pokušaj da se čuje glas drugih. Mi ne jadikujemo, već stvaramo nove prostore.“, izjavili su o predstavi članovi autorskog tima Andrej Nosov i Vuk Bošković.

Loša kopija života 17. jul 2400. “Loša kopija života” u Kulturnom centru Novi Sad Dogvil poster 4_ 19. decembar 2014. „Dogvil“ na turneji Volvo kamioni 5. decembar 2014. „Volvo kamioni‟ u Ateljeu 212 O slobodi i lepoti 3. decembar 2014. Beogradska premijera predstave “Niko”