foto5
23. dec
KULTURA · film/TV

Premijera prvog srpskog 3D filma „Peti leptir“ biće istovremeno i prva 3D projekcija u najvećoj beogradskoj dvorani. Posebno za ovu priliku biće postavljeno najveće platno od 200m2 kao i snažni 4K projektor. Ozvučenje će biti dodatno pojačano kako bi gledaoci imali puni doživljaj.

Film je snimljen prema bestseler romanu Uroša Petrovića koji upravo doživljava deseto izdanje. Snimanje je obavljeno na lokacijama u Beogradu i na Tari tokom jula i avgusta meseca. Film je režirao Milorad Milinković („Mrtav ladan“, „Potera za Sreć(k)om“, „Čitulja za Eskobara“), a glumačka podela je interesantna kombinacija nekih od najiskusnijih glumačkih zvezda (Tanja Bošković,Mihajlo Janketić, Marko Nikolić) i početnika koji se po prvi put pojavljuju na filmu u ulogama dečjih junaka (Ognjen Orešković, Petar Racić, Marija Radojković, Mihajlo Milidragović).

Milentija Popovića 9
Sava Centar
500
Događaj na Facebooku

Iako je roman Peti leptir pisan pre svega za decu, tekst je u prilagođavanju za drugi medij pretrpeo adaptaciju kojom su potencirani filmičniji segmenti romana, čineći ga tako interesantnim za sve slojeve gledalaca. Ova moderna bajka sa elementima avanture i mitske borbe dobra i zla, vodi nas u jedan magični svet do granice onostranog, u kome će Aleksa, dečak sa darom čistih očiju, odigrati svoju najvažniju ulogu u životu.

Aleksa, trinaestogodišnjak bez roditelja, zajedno sa svojim prijateljima iz Doma za nezbrinutu decu biva upleten u misterioznu igru sa onostranim, iza koje stoji zli mag, advokat Jovica Vuk. Lukavi starac koristi vidovitog dečaka da dopre do Zlodolaca, pripadnika tajnog reda srednjovekovnih ratnika kadrih da vidaju smrtonosne rane i tako menjaju tok istorije. Očajnički želeći da se domogne njihove tajne besmrtnosti, Jovica Vuk sa hordom svojih jezivih poslušnika kreće na mistične vitezove. Tu, na drevnim vrletima planine Tare, dogodiće se nešto što niko nije očekivao…

Najkraći dan 21. decembar 2014. „Najkraći dan“ – proslava Svetskog dana kratkog filma u 11 gradova u Srbiji Meda Pedington 18. decembar 2014. „Meda Pedington“ u Cineplexxu Egzodus 18. decembar 2014. Novi spektakl Ridlija Skota „Egzodus: bogovi i kraljevi” u Cineplexxu Hobit 11. decembar 2014. Ponoćne projekcije filma „Hobit: Bitka pet armija“ 3D u bioskopima Cineplexx · ·