cover krokodil
16. jun
KULTURA · knjige

Deveto izdanje festivala „KROKODIL“ pod nazivom „Pripitomi tamu“ održaće se 16. i 17. juna večernjim programom na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, dok se dnevno-debatni program 17. i 18. juna održava u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Na ovogodišnjem festivalu predstaviće se norveški pisac Erlend Lu, miljenik domaće čitalačke publike. Zahvaljujući prepoznatljivom ironičnom književnom stilu, Erlend Lu je za kratko vreme postao jedan od najpoznatijih evropskih autora, a knjige su mu prevedene na više od dvadeset svetskih jezika.

Iz Praga, na prvi sofa-intervju festivala „KROKODIL“ dolazi Lordan Zafranović, jedan od najkontraverznijih i najprovokativnijih domaćih reditelja čuvene Praške škole.

Druge festivalske večeri, takođe u okviru sofa-intervjua, razgovaraće se sa još jednim čuvenim rediteljem čije se stvaralaštvo takođe vezuje za Prašku školu, Srđanom Karanovićem, o njegovom filmskom i televizijskom delu.

Na ovogodišnjem festivalu „KROKODIL“, predstaviće se spisateljica i mirovna aktivistkinja Svetlana Slapšak, dobitnica ovogodišnje Vitalove nagrade za književno delo „Ravnoteža“.

Istaknuti prozni i dramski stvaralac Slobodan Šnajder čitaće iz svog najnovijeg romana „Doba mjedi“, velike sage o sudbini folksdojčera na prostoru bivše Jugoslavije, za koji je 2016. dobio najveću regionalnu nagradu Meša Selimović.

Ivan Ivanji, koji je preko dvadeset godina bio prevodilac za nemački jezik Josipu Brozu Titu, čitaće iz svog poslednjeg romana „Moj lepi život u paklu“, u kome se osvrće na svoj život započet pre skoro devet decenija u tadašnjem Bečkereku i iskustvo koje je kao šesnaestogodišnji dečak jevrejskog porekla poneo iz logora smrti Buhenvald.

Roman „Pjevač u noći“, istančana ljubavna priča, a ujedno i ozbiljna kritika svih naših fašizama i straha od slobode, višestruko nagrađivane prozne autorke i pesnikinje Olje Savičević Ivančević, još jedne od učesnica ovogodišnjeg festivala „KROKODIL“, nedavno je objavljen i u Srbiji. Autorka će predstaviti kako ovo delo tako i poetsku zbirku „Mamasafari“. 

do
Amfiteatar ispred Muzeja Jugoslavije, Botićeva 6 i CZKD, Birčaninova 21
Festival Krokodil
Događaj na Facebooku

Lamija Begagić jedna je od najistaknitijih mladih autorki iz BiH. Na ovogodišnjem festivalu KROKODIL predstaviće svoj prvi roman U zoni, storiju o životu profesionalne sportistkinje koja prestaje da se bavi sportom u trideset petoj godini i novom svetu koji pokušava da formira oko sebe i u sebi.

Zoran Ferić čitaće iz romana Na osami pored mora koji se bavi sazrevanjem i erotičnošću zrelog doba jugoslovenskog hedonističkog socijalizma. Zoran Ferić ima sjajnu percepciju na čitavom prostoru zajedničkog jezika, a ovaj njegov najnoviji roman u Srbiji objavljuje izdavačka kuća Booka.

U okviru ovogodišnjeg festivala predstaviće se monografija Ogledala Lune kojom je ovoj muzičkoj grupi konačno dat zasluženi položaj jednog od najznačajnijih bendova ranih osamdesetih. Pored Slobodana Tišme, pevača ovog benda, pisca i dobitnika NIN-ove nagrade, o knjizi će govoriti i njeni autori Goran Tarlać, Predrag Buca Popović i Saša Rakezić.

Kroz interesantno predavanje, Aleksandar Zograf provešće sve kroz svet Malih otkrića što je i naziv njegove najnovije zbirke kratkih, poetičnih i dokumentarnih stripova koje redovno crta u formi strip-kolumne za časopis Vreme.

Na delo Biljane Jovanović, jedne od začetnica feminističkog pravca u jugoslovenskim književnostima sedamdesetih godina, skrenuće se pažnja kroz osvrt na dva njena nedavno reizdata kultna romanaPada Avala i Psi i ostali.

Krokodilov rezidencijalni program za pisce aktivan je od 2012. godine i do sad je u njemu boravilo pedeset pet pisaca iz osamnaest zemalja. Kroz razgovor s trenutnim gostom rezidencije, mladim hrvatskim autorom Svenom Popovićem, ukazaće se na važnost ovog programa za kontinuiranu kulturnu razmenu u okviru regiona, ali i čitave Evrope.

Osim sofa-intervjua, nastupa, čitanja te muzičkih i glumačkih performansa, festival KROKODIL će i ove godine organizovati raznolike tribine u okviru kojih će se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive umetnosti i kulture. Debatni program održavaće se 17. i 18. juna u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Treću godinu zaredom festival ima i humanitarni karakter. Prijatelj ovogodišnjeg KROKODILA je Hemofarm fondacija s kojom od 2016. godine ujedinjuju snage u projektu NAJVAŽNIJI POZIV U ŽIVOTU, s ciljem podizanja svesti javnosti o transplantaciji i doniranju organa. I ove godine će kroz interesantne programe skretati pažnju na neophodnost doniranja organa, i pozivati posetioce festivala da postanu vlasnici donorskih kartica.

Programe vode i moderiraju: Kruno Lokotar, Mima Simić, Vladimir Arsenić, Ivan Velisavljević, Igor Štiks i Dragan Kremer.

Festival KROKODIL 2017 podržali su: Hemofarm fondacija, književna mreža Traduki, S. Fischer Stiftung, forumZFD, NORLA i Muzej Jugoslavije. Medijski partneri: Danas, Nedeljnik, Radio Laguna.

festival 1 3. jun 2017. IV Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ Molijerovi dani_cover 15. maj 2017. Molijerovi dani: Književni susreti širom Srbije 18198486_10154404234282611_8576707447484745370_n 11. maj 2017. 11. Beogradski festival poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“ coverdonkihot 25. april 2017. Roboti čitaju „Don Kihota“ na svim jezicima sveta · · · · · · · · ·