IvanGrubanovUnitedDeadNationsInstallationSerbianPavilionVenice2015photoCourtesyofLoockGalleryBerlinandRonMandosAmsterdam11
7. dec
KULTURA · art

U rezidenciji ambasadora Švajcarske, performansima Katje Šenker, višestruko nagrađivane, međunarodno priznate švajcarske umetnice i istaknutog srpskog umetnika, internacionalne reputacije, Ivana Grubanova realizuje se kustoski projekat „Staying here with you“. Kustoskinje su Ester Maria Jungo iz Švajcarske i Ksenija Samardžija iz Srbije.

Performansima Katje Šenker i Ivana Grubanova, u rezidenciji švajcarskog ambasadora u Beogradu, istražuju se i preispituju polja učestalih nesigurnosti, stalnih promena, kao potrebe da se odredi i definiše prostor kao zajednički element pripadanja“, objašnjava Ksenija Samardžija.

Pored performansa Katje Šenker i Ivana Grubanova, u rezidenciji će biti predstavljeni instalacije i video radovi. Ulaz je moguć samo uz pozivnicu.

Andre Nikolića 30, Senjak
Ambasada Švajacarske

Katja Šenker (1968, Sankt Galen) živi i stvara u Cirihu. Dobitnica je brojnih priznanja, kao što su Švajcarska nagrada za performans (2015), Prix Visarte (2015) i Nagrada Švajcarske za umetnost (2003, 2004, 2005). Imala je brojne izložbe u Švajcarskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji, Indiji i Kini. Njen rad je trenutno izložen u okviru postavke Performance Process: 60 Years of Performance Art in Switzerland u Muzeju Tinguely u Bazelu.

razglednice.indd

Svojim performansima kumulira fizičku spremnost i psihološku energiju. U galerijskim prostorima, izražava se putem crteža, skulptura, objekata i instalacija, koristeći materijale poput drveta, kamena i tekstila. Performansom tokom izložbe Staying here with you, Katja istražuje mogućnosti sopstvenog tela u datom prostoru.

Sa druge strane, Grubanov, istražuje teme i sadržaje koji su deo kolektiviteta i nasleđa. Personalizujući ulogu umetnika, kao svedoka i aktivnog učesnika u društvenim i političkim događanjima. Nastavljajući seriju radova u kojima se bavi istorijom koja, kako kaže „Nikada nije bila toliko snažna i nikada nije imala ovoliko pristalica” koristi jugoslovenske zastave kao simbole ukinutog identiteta. Svojim postupcima Grubanov se bavi pitanjima pripadnosti, osetljivost i ličnog stava prema prostoru koji egzistira samo u sećanju i dominantnoj prošlosti.

razglednice.indd

Ivan Grubanov (1976, Beograd) je imao samostalne izložbe u Ron Mandos galeriji u Amsterdamu, Nacionalnom muzeju savremene umetnosti u Atini, galeriji Loock u Berlinu, Laboratorio 987 – MUSAC u Leonu, centru za savremenu umetnost u Hagu, Nogueras Blanchard galeriji u Barseloni, Expodium u Utrehtu, a učestvovao je i na brojnim grupnim izložbama.

Segovia 4. decembar 2017. 15 bisera Španije stiže u Beograd Centar za grafiku i grafička istraživanja AKADEMIJA 7. novembar 2017. Pogled u Centar: Izbor grafika iz Zbirke Centra za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA FLU Muzej afričke umetnosti 4. novembar 2017. Kulturna baština Topčidera – šetnja #1 Diana 1. novembar 2017. Izložba „Od čika Paje“ u Domu Jevrema Grujića · ·