Prokleta avlija
24. apr
KULTURA · PLES

Predstava „Prokleta avlija“ u produkciji Nacionalne fondacije za umetničku igru, biće odigrana u okviru festivala NOMUS na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u petak 24. aprila.
Ovogodišnje Novosadske muzičke svečanosti – NOMUS, kojima se obeležava 40 godina od održavanja prve edicije ove manifestacije, biće održane od 21. do 28. aprila 2015.godine, dok program čine muzički i scenski programi iz Srbije, Mađarske, Austrije, Bugarske, Francuske, Nemačke i Japana.

Srpsko narodno pozorište, Novi Sad
NOMUS Festival
Događaj na Facebooku

Za prvu predstavu umetničke igre po motivima jednog Andrićevog romana, originalnu muziku je napisao Zoran Erić, a koreografiju je uradila Dana Rutenberg iz Izraela. Scenario, režiju i scenografiju potpisuje Nebojša Bradić. U predstavi igraju Milica Jević, Nikola Tomašević, Rikardo Kampos Freire, Luka Lukić, Nebojša Gromilić, Igor Naumovski, Čedomir Radonjić i Nebojša Naumovski, a asistent koreografa je Marija Janković-Šehović. Predstava je nastala u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Beogradu i Festivalom Grad Teatar iz Budve.

Od oktobra prosle godine, ovaj komad se izvodi na redovnom repertoaru velike scene Narodnog pozorista u Beogradu, dok je premijerno izvođenje na letnjem festivalu Grad Teatar u Budvi, donelo ogroman uspeh i višeminutne ovacije. Predstava je nešto kasnije otvorila manifestaciju Ratkovićeve večeri u Bijelom Polju, a zatim su usledila gostovanja na scenama u Somboru, Svilajncu, Nišu, Sarajevu… Kompozitor Zoran Erić nagrađen je za muziku koju je kreirao i priredio za ovaj komad.

Realizaciju plesne predstave „Prokleta avlija“ podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Belgrade Tango Encuentro 15. april 2015. Šesti beogradski Tango festival Sadler's Wells 23. mart 2015. 12. Beogradski festival igre od 23. marta do 9. aprila Beogradski festival igre 23. mart 2015. „Uhvati svetlost“ – Beogradski festival igre po 12. put Night on the Bald mountain 4. decembar 2014. Vatromet baletsko-folklornog plesa u Sava Centru