Vojislav Perović - Sveti Stefan
19. sep
KULTURA · art

Umetnička galerija Stara kapetanija u Zemunu u periodu od 16. do 20. septembra 2015. biće mesto gde će se predstaviti MONOGRAFIJA – pasteli i akvareli slikara i grafičara, Vojislava Perovića. Monografija obuhvata prikaz 603 akvarela i pastela kao i životopis slikara. Autor ove impozantne monografije je Ivan Radisavljević.

Zvanična promocija monografije zakazana je za subotu, 19. septembar 2015. u 11:30h.

Umetnička galerija "Stara kapetanija", Kej oslobođenja 8
Događaj na Facebooku

O umetniku: Vojislav Perović, akademski slikar-grafičar |1942-2013.|

Slikarski put Voje Perovića započinje tamo gde je rođen – u crnogroskom kršu i brdima (Zaljutnica, Crnogorska Golija) u porodičnoj kući koju je podigao prota Krsta Perović, slikarev „đed“. Tu, na ranom uzrastu, duboko i trajno, urezali su se u njegovu stvaralačku memoriju prvi vizuelni pejzaž i  čudovišni detalji prirode koja ga je okruživala. Školske 1957/58 upisuje „Školu za primijenjenu umjetnost“, odsek slikarstvo i grafika, u Herceg Novom, gde ovladava tehnikom akvarela. Škola je trajala pet nastavnih godina. Sačuvano je oko 40 dela, uglavnom crteža i grafika, iz ovog perioda. Školske 1962/63 upisuje „Akademiju za primenjenu umetnost“ u Beogradu, gde nastavlja da uči slikarstvo u klasi profesora Mihajla Petrova. Iz ovog perioda sačuvano je više desetina slika i crteža velikog formata, na papiru, sa vežbi, kao i veliki broj crteža-studija tela i pokreta. Diplomira 1967.

Prvi ciklus akvarela započinje, još za vreme studija, sa motivom poluostrva Sveti Stefan  a završava ga sedamdesetih godina slikajući Dubrovački arhipelag (Cavtat). Poslednjih decenija  XX veka i početkom ovog veka, najviše vremena provodi i slika en plain air u starom jezgru Zemuna, na Kalemegdanu, Velikom ratnom ostrvu (Lido), na obalama Dunava i Save (Ada Međica). U istom periodu nastaje i veći broj pastela i akvarela sa temom mrtve prirode. Najznačajniju izložbu „Akvareli“ imao je 2000. godine u „Galeriji Beograd“na Kosančićevom vencu u Beogradu.


Queer Salon u Kc Grad 14. septembar 2015. Queer Salon: Otvaranje izložbe „sTERORtipi“ vidimo se na plakatu 14. septembar 2015. Izložba “Vidimo se na posteru” Izložba "Staklara" 12. septembar 2015. “Staklara” – Izložba digitalnih fotografija Bogdana Vojnovića Klara Ravat 10. septembar 2015. Predavanje Klara Ravat u Novoj Iskri ·