Promocija priča Nevena Ušumovića
12. feb
KULTURA · knjige

Prva promocija zbirke priča „U stočnom vagonu“ Nevena Ušumovića, hrvatskog pripovedača koji živi i radi na relaciji Kopar-Umag (izdanje Književne radionice Rašić i Hrvatskog kulturnog udruženja Antun Gustav Matoš, 2014) biće održana ovog četvrtka. O ovom svojevrsnom ‘’bibliovagonu’’ iz Ušumovićevih ranije objavljenih proznih knjiga („7 mladih“ [1997], Antologija „Fak:YU“, [2001], „Makovo zrno“ [2009] i „Rajske ptice“ [2012]) govoriće Tamara Krstić, književna kritičarka i novinarka Radio Beogradа. Kritika je do sada uočila u njegovom stvaralaštvu veliki uticaj mađarskog pisca, takođe iz Subotice, Geze Čata (1887 – 1919). U izboru priča koje su objavljene u knjizi „U stočnom vagonu“ Ušumović potencira teme iz poslednjih godina prošlog veka, Suboticu u ratno i poratno vreme, progovara o rascepljenosti porodica, o ćutanju o zločinima, pasivnom otporu ugroženosti pojedinca, a motiv granica je sveprisutan kao politički, kulturni i emotivni izazov.

UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a
UK Parobrod

Predstavljanje priča U stočnom vagonu pružiće priliku našoj publici da čitajući ga u originalu, od ovog mladog i cenjenog pisca dobije odgovore na pitanja koja se sve češće postavljaju piscima sa ex-YU prostora: ima li zajedničkog kulturnog prostora za pisce i čitaoce koji se razumeju, iako potiču iz sada različitih država i kako se ta prostorna razdvojenost očitava u njihovom stvaralaštvu. Neven Ušumović rođen je u Zagrebu, detinjstvo je proveo u Subotici, u književnoj kritici spominje se kao „pisac granice“. Njegovi radovi sastavni su deo antologije Best European Fiction (2010) koju je uredio Aleksandar Hemon. Prevodio je Belu Hamvaša, Adama Bodera, Petera Esterhazija i Ferenca Molnara jer je mađarski jezik počeo da uči iz nostalgije za bačkim zavičajem.

Promocija knjige Lasla Blaškovića 3. februar 2015. Laslo Blašković u UK Parobrod Gradska knjižnica 26. avgust 8800. Gradska knjižnica „O poeziji i njenom prtljagu“ Beopolis 17. decembar 2014. Knjižara Beopolis: Manifestacija „Praznici sa prijateljima“ po četvrti put Sajam knjiga 26. oktobar 2014. 59. Beogradski sajam knjiga ·