Prilog istoriji radosti prednje korice
30. maj
KULTURA · knjige

U sredu, 30. maja, u 12h, u Ambasadi Republike Češke u Bulevaru kralja Aleksandra 22 u Beogradu, biće održan koktel povodom objavljivanja romana „Prilog istoriji radosti“ nagrađivane češke književnice Ratke Denemarkove. To će ujedno biti i najava Festivala novog stvaralaštva „Njena zemlja“, koji će se održati 18, 19. i 20. septembra u Domu omladine Beograda. Sam festival biće posvećen temi ovog romana – nasilju nad ženama.

Ratka Denemarkova (1968) češka je književnica, dramaturškinja, autorka televizijskih scenarija, prevoditeljka. Denemarkova je jedina među češkim piscima koja je dobila prestižnu nagradu Magnezija litera čak tri puta, u tri različite kategorije – prevod (za prevod s nemačkog dela nobelovke Herte Miler), prozu i esejistiku. Dela su joj prevedena na preko dvadeset jezika, što je čini jednom od najprevođenijih savremenih čeških autorki.

Ambasada Republike Češke, Bulevar kralja Aleksandra 22
Ambasada Republike Češke
Ulaz besplatan

Radnja knjige započinje kada ugledni, imućni gospodin biva pronađen obešen u svojoj velelepnoj vili. Iako sve upućuje na samoubistvo, jedan detalj nateraće mladog policajca da posumnja na ubistvo. Istraga ga vodi do kuće u kojoj žive tri ugledne gospođe koje su trenutno na putu. On potom mora da otkrije ko su one, kakvu ulogu igraju i koja je četvrta žena čija se senka nadvija nad svim događajima.

Krimi priča kasnije postaje potresno svedočanstvo napastvovanih devojaka u različitim zemljama sveta u proteklih sedamdeset godina. U nastavku, prepliću se fikcija i faktografija u priči o ratu i miru, nasilju i pravdi. Da li pravda može biti zadovoljena kada su zločinci pošteđeni zbog svog statusa i pola? Koliko još nasilja i ratova je potrebno ljudima da shvate da je dosta pustošenja?

Marko Tomas 25. maj 2018. Promocija nove zbirke poezije Marka Tomaša 20170510_154009 16. maj 2018. Četvrti Čumić Book Fest page-molijer 14. maj 2018. Molijerovi dani u Francuskom institutu Ju Nesbe dolazi 7.maja 7. maj 2018. Ju Nesbe dolazi u Beograd 7. maja! · · ·