Skandinavija
20. nov
KULTURA

Grupa za skandinavistiku Filološkog fakulteta u Beogradu ove godine obeležava četiri decenije uspešnog rada. Osnovana kao Lektorat za skandinavistiku, u minulih četrdeset godina iznedrila je više od hiljadu studenata koji su uspešno završili studije skandinavistike. Trenutno njih 250 studira švedski, norveški i danski jezik.

U okviru obeležavanja četrdesetogodišnjice na Filološkom fakultetu za studente skandinavistike biće održana serija predavanja uglednih skandinavskih stručnjaka. U KC Grad biće organizovan i niz događaja kao što su dani nordijskog filma, a tokom „Delikatesnog ponedeljka“ 20. novembra biće predstavljeni nordijski kulinarski specijaliteti.

Filmski program počinje 26. novembra projekcijom dva filma “Staying Alive” i “Key House Mirror”. Naredne nedelje, 3. decembra na programu je film “The man without the past”, a 8. decembra biće projekcija “Shed No Tears”.

Kc Grad, Braće Krsmanović 6
Filološki fakultet u Beogradu
Događaj na Facebooku

foto: Filip Filipović

Skandinavistiku je kao posebnu grupu na Katedri za germanistiku osnovao Ljubiša Rajić još 1977. i uspešno je vodio sve do 2012. godine. Zaslužan i nagrađivan za širenje i popularizaciju skandinavske kulture, Rajić je utemeljivač skandinavistike i autor sistema transkripcije sa skandinavskih jezika. U znak sećanja i poštovanja na dan rođenja profesora Rajića i na Dan studenata 4. aprila bijenalno se dodeljuje nagrada koja nosi njegovo ime za najbolji prevod proze i poezije sa nekog od skandinavskih jezika.

Veliki deo prevedenih dela skandinavskih pisaca na srpski jezik radili su nekadašnji studenti i njihovi predavači. Zahvaljujući njima i izdavačima skandinavskih dela u Srbiji (Čarobna knjiga, Geopoetika, Laguna, Samizdat B92) nordijski pisci našli su svoj put do domaćih čitalaca.

„Skoro sva dela skandinavskih autora koja su prevedena na srpski jezik radili smo mi sa našim studentima. Među autorima čija smo dela prevodili su: Stig Lašon, Erlend Lu, Junas Hasen Kemiri, Ju Nesbe, Beate Grimsrud i drugi. Naši nekadašnji studenti sada ili grade karijere u inostranstvu, rade u ambasadama ili se bave prevođenjem.“ kaže Dorijan Hajdu, prevodilac i docent na Grupi za skandinavistiku Filološkog fakulteta u Beogradu.


Oltar mrtvih 2. novembar 2017. Proslava Dana mrtvih u Institutu Servantes Dacida 27. oktobar 2017. DACIDA: Online konferencija i 24-časovni kreativni izazov HackARThon Budi coolturan 21. oktobar 2017. Budi Coolturan 2017: Gde se krije kultura u Srbiji? Bemus 11. oktobar 2017. 49. Beogradske muzičke svečanosti · · · · ·