Prostor knjige
5. sep
PULS GRADA · aktuelno

U Maloj galeriji ULUPUDS-a, biće održana izložba grafičke dizajnerke Danijele Paracki, pod nazivom „Prostor knjige“. Reč je o reprezentativnim ostvarenjima iz njenog bogatog dizajnerskog opusa – knjigama koje su nastajale od 1996. godine. Izložene publikacije ukazuju na to da je reč o autoru koji ume da odgovori na različite izazove i zahteve, ali i da istovremeno zadrži autonomnost dizajnerske struke i ispolji vlastiti kreativni potencijal.

Publikacije su nastajale u interakciji – u kreativnom dijalogu sa autorima teksta – a odlikuje ih visok estetski nivo grafičkih i tipografskih rešenja, koja diskretno ali nepogrešivo prate i upotpunjuju osnovnu ideju sadržine. Monografije posvećene Olgi Jevrić, Lazaru Trifunoviću, Petru Omčikusu, Bati Mihailoviću, Nikoli Tesli, katalozi izložbi „Moda u Beogradu 1918–1941″, „Primenjena umetnost i Beograd 1918–1941″, „Sava Rakočević – slike i crteži“, „Konstantin Veliki i Milanski edikt 313″, „Rubensovi krugovi“ i druge publikacije koje je dizajnirala Danijela Paracki.

do
Mala galerija ULUPUDS-a, Uzun Mirkova 12
Mala galerija ULUPUDS
Događaj na Facebooku

Radovi Danijele Paracki u domaćoj su sredini retki i svetli primeri inventivnosti grafičke opreme i visokoprofesionalnog odnosa dizajnera prema štivu koje vizuelno oblikuje. Proistekao iz istinskog razumevanja problematike teksta i kritičkog promišljanja o raspoloživom ilustrativnom materijalu, grafički dizajn Danijele Paracki izdvaja se kao paradigma, estetički i etički uzor, i tako se interpolira u tkivo širih društvenih odgovornosti. Zahvaljujući tome, Danijela Paracki je tokom svoje dvadeset godina duge karijere stekla status respektabilnog saradnika mnogih institucija nauke, kulture i umetnosti u Beogradu, kao što su Arheološki institut i Galerija SANU, Narodni muzej u Beogradu, Muzej primenjenih umetnosti, Muzej nauke i tehnike, Muzej Nikole Tesle, Pedagoški muzej, Muzej grada Beograda, Francuski kulturni centar i druge.


Filharmonija 26. avgust 2016. Noć muzike pod zvezdanim nebom Beogradski Noćni Market 1. jul 2016. Beogradski Noćni Market #2 Teslin vremeplov 18. jun 2016. Teslin vremeplov putuje u Niš cover5 3. decembar 2015. 9. Festival nauke na Beogradskom sajmu