aneta visual2
21. feb
PULS GRADA · agenda

KROKODILova rezidencija za pisce tokom februara ugostiće savremenu kiparsku autorku beloruskog porekla Anetu Benzar. Ona je ujedno i 79. gošća koja boravi u KROKODILovoj rezidenciji, a prva autorka koja nam dolazi sa Kipra. U četvrtak 21. februara u 19 sati, Ana Pejović iz Udruženja KROKODIL razgovaraće s Anetom o njenom stvaralaštvu i savremenoj kiparskoj književnosti. Razgovor će pratiti čitanje autorke.
Aneta Benzar je rođena u Belorusiji. Završila je master studije engleske književnosti na Kings koledžu u Londonu. Tema master rada bili su joj lažni brakovi (brakovi sklapani radi vađenja boravišnih papira u stranoj državi).

do
Krokodilov Centar, Karađorđeva 43
Krokodil Engaging Words
Besplatno
Događaj na Facebooku

Njena prva knjiga, I-stories, (koja izlazi na proleće 2019. u izdavačkoj kući Armida Publications) je zbirka eseja koja sakuplja migrantske i izbegličke glasove iz svih delova Kipra. Aneta je pesnikinja i slemerka u usponu. U poslednjih nekoliko godina dobila je različite književne nagrade, poput Nagrade Univerziteta u Nikoziji za mlade pesnike, za pesmu 20 Spaces. Objavljivala je pesme u zemlji i inostranstvu. Poslednjih godina bila je i finalistkinja godišnjeg takmičenja slem pesnika na Kipru. Piše o migracijama, feminizmu i nasilju koje nad pojedincem vrši okruženje, država i režim.

Dolazak Anete Benzar se realizuje u okviru projekta READING BALKANS koji je kofinansiran od strane Evropske Unije programom Kreativna Evropa i Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije. Reading Balkans je regionalni projekat koji za cilj ima promociju književnosti sa prostora Zapadnog Balkana kroz obrazovanje i formiranje literarnog agenta koji će zastupati regionalne pisce na međunarodnoj sceni.


Predin-2 14. februar 2019. Anja Rupel ponovo u Beogradu naslovna 1. februar 2019. Endru Baruh Vahtel i Igor Štiks u KROKODILovom Centru naslovna 25. januar 2019. 6. Dani igre u Jugoslovenskoj kinoteci 8d8ad3bb_SimonTrpceski_003_c_BenjaminEalovega 23. decembar 2018. Simon Trpčeski sa programom Makedonissimo na Kolarcu · · ·