Ciglana - Viktor Kiss
29. maj
PULS GRADA · dizajn

Saznajte na koji način industrijsko nasleđe pokreće i inspiriše dizajnere i umetnike? Zašto ovaj eko-kreativni trend u svetu ima mnogo poklonika i ko su autori na našoj sceni koji žele da se prepozna i na originalan način sačuva vredno iz prošlosti? Kako tako nastao nov nameštaj i upotrebni predmeti sa specifičnim industrijskim senzibilitetom mogu autentično obojiti svaki, pa i vaš životni prostor i zašto njihova popularnost u uređenju enterijera stalno raste? Svet poslednjih godina osvaja trend kreativne obnove industrijskog nasleđa. Veliki gradovi i većina urbanih sredina prigrlili su stare, napuštene fabričke, skladišne i druge zapuštene javne prostore, obnovili ih ili im povratili stari sjaj i oplemenili ih novom namenom i ponudili publici različite i vrlo atraktivne kulturno-umetničke i zabavno-edukativne sadržaje. Takvi novi, inspirativni ambijenti niču često tamo gde ih niko ne očekuje.

do
Galerija Štab (Crnogorska 10)
Galerija Štab
Događaj na Facebooku

Zato nije slučajno što je za prvo izdanje beogradskog Industrijskog dizajn vikenda (IDW) odabran vrlo popularan prostor galerije Štab, uklopljene u deo mosta kralja Aleksandra (poznatijeg kao Brankov most). Taj izložbeni prostor u kome nije intervenisano, dakle otvaranjem mu je sačuvan prvobitni izgled, a za njegov enterijer korišćen je već postojeći materijal, adekvatna je scena za predstavljanje ovih izuzetnih i originalnih komada nameštaja (stolova, stolica, ormana, stočića, fotelja, kreveta…), raznih industrijskih lampi i različitih drugih predmeta.

Shodno sopstvenom umetničkom senzibilitetu svaki od izlagača se opredelio za različit tretman i drugačiji, auteničan pristup. Daleko od puke obnove jedni su starim dizajnerskim komadima ponudili novi život, dajući njihovoj formi novo značenje, drugi su za potpuno nove kreacije koristili u potpunosti stare tehnike ili već postojeće, odbačene stare delove i materijale sjedinjavajući ih u procesu dizajniranja sa novim. U nedelju u 18 časova u okviru Industrial Design Weekenda biće upriličena promocija prvog DEV9T festivala, koji će na lokaciji Ciglane (Klub ljubitelja teške industrije) biti održan u Beogradu od 8. do 14. juna. Viktor Kiss, vajar sa dvadesetogodišnjim stažom, tvorac je Ciglane, galerije koja već godinu dana živi u industrijskoj zoni Beograda (u Višnjičkoj banji). Prateći moderne tokove, koncepcija ovog inspirativnog ambijenta je i težnja da se umetnost, kao i kreativno razmišljanje približi najširoj publici i od nje načine konzumenti. Na IDW-u autor će predstaviti art nameštaj uglavnom izrađen od metala, a među atraktivnim komadima biće izložen krevet «od ženskih grudi», kanabe u obliku starinske rolšue, prerađena stara bolnička lampa, stolica od metalnih kaiševa, orman nastao od starog sefa…

Marko Kremić i Karlo Boras čine grupu Eisenkraft koja se više od 15 godina bavi kreiranjem i proizvodnjom nameštaja i drugih predmeta od metala koji osim estetske poseduju i utilitarnu vrednost. Ljubav prema metalu kao materijalu i strast prema oživljavanju starih tehnika obrade gvožđa i čelika spojila je ovaj dvojac u zanimljivu grupu posebnog i neočekivanog umetničkog izraza.

Kreativni tandem – arhitekta Marina Dokmanović i fotograf i grafički dizajner Predrag Pantelić čine New Cycle, udruženi od 2012. godine i vođeni motom – We don’t just recycle: we NewCycle udahnjuju novi život odbačenim komadima nameštaja, svetlećim telima i različitim upotrebnim predmetima za enterijer. Njihova misija spašavanja vrednog dizajnerskog nasleđa počinje potragom i pronalaženjem retkih stvari. Poseban segment njihovog interesovanja je, od samog početka, industrijsko nasleđe, tj. njegovo smeštanje u savremene prostore i uklapanje sa nameštajem i predmetima drugačije stilske orijentacije. Zato su se odlučili da na predstojećem IDW izlože uglavnom reanimirane industrijske komade, kao i da publici približe aktuelne trendove u uređenju enterijera.

NI3 23. april 2015. Dizajn i razvoj digitalnih aplikacija: Tin Kadoić u Novoj iskri Mapa kao medij 23. februar 2015. Mapa kao medij Nedelja dizana u Mikser Houseu 1. februar 2015. Nedelja u znaku „Ljubavi i mode“ Grupa Škart 20. jun 2600. Grupa Škart u Novoj Iskri ·