Rambo Amadeus
25. jun
KULTURA · film/TV

Deveti Cinema City internacionalni filmski festival, koji se ove godine održava od 25. juna do 2. jula u Limanskom parku i Kineskoj četvrti u Novom Sadu, pored sjajnih debitantskih filmskih ostvarenja, donosi publici i muzički nastup jednog od najznačajnijih umetnika i muzičara našeg regiona, Ramba Amadeusa. Fuzija žanrova i refleksivnih tekstova, uz dobro poznatu harizmu legendarog Ramba, 2. jula, zatvoriće 9. Cinema City festival.

Kao i do sada, sve posetioce očekuje nesvakidašnji filmski izbor, kakav publika nema priliku da vidi na uobičajnim bioskopskim repetoarima. Program je baziran na promociji prvih i drugih filmskih ostvarenja i mladih filmskih talenata, kao i na odličnom muzičkom programu iz našeg okruženja – koji nam donosi nastup sjajnih Jinxa na otvoranju festivala 25. juna.

do
Limanski park, Kineska četvrt, Novi Sad
Cinema City
1450
Događaj na Facebooku

Rambo Amadeus, jedan od najznačajnijih umetnika i muzičara u regionu, autor je preko deset solo i zajedničkih albuma. Kao enfant terrible jugoslovenske rok scene, zauvek je pomerio granice rok izraza. Njegov najnoviji album Vrh Dna predstavlja satirične tekstove o sudbini malog čoveka u vihorima života, dokazujući da je Rambo jedan od retkih veterana iz doba jugoslovenske scene čije kritičko pero nije otupelo. U nastupu, koji Rambo Amadeus uvek pažljivo pripremi za svoju publiku, posetioci Cinema City festivala moći će da uživaju u subotu, 2. jula, u Kineskoj četvrti. Nove, kao i omiljene stare numere biće obojene humorom, improvizacijom i dobro poznatom satiričnom oštricom ovog umetnika, obećavajući publici nezaboravan koncert.

Cinema City publici predstavlja gran-pri dobitnika ovogodišnjeg BELDOCS festivala, fenomenalno ostvarenje Druga linija, autora Nenada Miloševića. Druga linija donosi nam priču o novosadskoj neoavangardi iz sedamdesetih godina prošlog veka, kao delu svetskih umetničkih tokova, koja je srušena surovom intervencijom državnog aparata. U okviru Planet Rock selekcije publika će imati priliku da vidi i Limunovo drvo, autora Branka Radakovića, dokumentarac o prvom bendu jednog od najznačajnijih autora rok muzike na ovim prostorima, Milana Mladenovića.

Ne propustite uzbudljivu priču Stani na put, domaćeg autora Nemanje Đerića, u produkciji Red Bulla i MTV Adrie, koja govori o razvoju delova beogradske, zagrebačke i tuzlanske hip-hop scene, o kom govore pioniri i nosioci ovog žanra. Zatim, pođite na put od najpoznatijih zagrebačkih diskoteka preko manje poznatih začetaka diskoteka u Splitu, Rijeci i na Hvaru, pa sve do potrage za prvom diskotekom na svetu sa Perom Francuzem, velšaninom koji je bio foto model u Parizu! I sve to kroz dokumentarno ostvarenje Pola stoljeća diska, hrvatskog reditelja Zvonimir Rumboldta. Nemačko dokumentarno ostvaranje B-film: Požuda i zvuk u Zapadnom Berlinu, autora Jörg A. Hoppe, Klaus Maeck i Heiko Lange, nagrađeno na Filmskom festivalu u Berlinu, donosi uzbudljivu brzu kolažnu priču o muzici, umetnosti i haosu divljeg Zapadnog Berlina osamdesetih, koji je privlačio kako ingeniozne diletante, tako i svetske zvezde.

Cinema City 25. jun 2016. Cinema City predstavlja 29 najboljih svetskih niskobudžetnih filmova Dok'n'Ritam festival u DKSG-u 8. jun 2016. Prvi Festival muzičkog dokumentarnog filma „DokʹnʹRitam“ u DKSG Festival subverzivnog filma plan B cover 27. maj 2016. Festival subverzivnog filma „Plan B“ – delimo karte Beldocs 12. maj 2016. Beldocs – deveto izdanje festivala dokumentarnog filma · · · ·