Red Bull Cliff Diving Svetska Serija 2015
15. avg
PULS GRADA · sport&rekreacija

Na mestu gde su skokovi sa velikih visina tradicija već četiri i po veka, pažljivo odabrana grupa od 14 najboljih svetskih skakača biće po prvi put deo takmičenja Red Bull Cliff Diving Svetske Serije na Starom mostu u Mostaru, koji je i najprepoznatljivije obeležje tog grada. Prvi skokovi sa ovog mosta zabeleženi su još davne 1664. godine, a prvo takmičenje datira iz 1968. godine. 15. avgusta 14 skakača će se lansirati sa platforme visoke 27 metara u nadi da će svojim akrobacijama impresionirati sudije i publiku.
Ovekovečen u zastavi i grbu grada, Stari most je centralno mesto života u Mostaru još od svoje izgradnje u XVI veku. Stari most je mesto na kome mladi ljudi iz Mostara dokazuju svoju hrabrost kao test zrelosti, a tradicija skakanja sa mosta je duga skoro 450 godina.
Red Bull Cliff Diving Svetska Serija traje od 2009. godine, a od 2014. godine organizuje se i takmičenje u ženskoj kategoriji. Ovaj ekstremni sport održava se na vodenim površinama kako u prirodnim tako i u urbanim okruženjima, na najpopularnijim lokacijama širom sveta.

Stari most, Mostar
Red Bull

Britanac Geri Hant možda jeste najdominantniji skakač od početka sezone sa pet uzastopnih pobeda, ali i drugi takmičari su i te kako željni trona, što obećava vrhunsku borbu u Mostaru. Meksička zvezda u usponu Džonatan Parade i Endi Džouns, majstor akrobacija u vazduhu iz SAD, žele svoje mesto u vrhu konačne rang liste pored legendarnog Kolumbijca Orlanda Dukea, bivšeg olimpijca Blejka Aldridža, Amerikanca Davida Kolturija i Rusa Artema Šilčenka. Sa željom da zauzmu jedno od prvih pet mesta koja im omogućavaju automatsku kvalifikaciju za sezonu 2016, ovih sedam skakača će se boriti skokovima sa visine koja je čak tri puta veća od visine olimpijskih skokova.

Gotovo jednako legendarna kao i sam most je fotografija skakača koji skačući sa mosta leti kroz vazduh ka kristalnoj vodi reke Neretve. Ovaj most je, baš kao i Stari grad u Mostaru, pod zaštitom UNESKO-a, i često se navodi kao jedan od najlepših mostova na svetu. Most je srušen tokom rata u Bosni i Hercegovini, a kasnije je rekonstruisan uz pomoć istog kamena od kog je sagrađen, a koji je izvađen iz reke. Ovaj jednolučni kameni most već je bio domaćin Cliff Diving egzibicionog događaja 2004. godine, a 15. avgusta će postati mesto sa najdužom tradicijom skakanja u Red Bull Cliff Diving Svetskoj Seriji.

Slobodni padovi koji prkose gravitaciji praćeni akrobacijama koje ostavljaju u neverici – to je ukratko cliff diving. Najbolji takmičari ovog sporta skaču sa platforme koja je gotovo tri puta viša od skakaonice na Olimpijskim igrama, potpuno bez zaštite, oslonjeni isključivo na koncentraciju, umeće i fizičku kontrolu. Za manje od tri sekunde, gravitacija pokreće tela skakača koja padaju sa visine koja je jednaka visini osmospratne zgrade, dostižući pritom brzinu od 85km/h.

Provedite leto sa knjazom i kajakašima na Adi 7. avgust 2015. Provedite leto sa Knjazom i kajakašima na Adi Red Bull King of the Rock turnir 2015. 13. jun 2015. Basket spektakl na Kalemegdanu 10403940_881501851880110_4641456605689565300_o 18. april 2015. 28. Beogradski maraton – još jedna velika trka u prestonici Skijanje 27. decembar 2014. 29. Expo-Zim · ·