Film "Finska krv, švedsko srce"
13. okt
KULTURA · film/TV

Daleki sever, polarne noći, nepregledni krajolici, bezbroj jezera, saune… Šta uopšte znamo o zemlji koja ove godine proslavlja 100 godina nezavisnosti? Film je jedan od najboljih medija za upoznavanje drugih kultura koje nam nisu bliske. Program finskih dokumentarnih filmova „Finska u fokusu“, koji se održava u okviru Bioskopa 7 veličanstvenih, pruža nam upravo takvu priliku.

Pet finskih dokumentarnih filmova biće prikazano u Dvorani kulturnog centra 13. i 14. oktobra. Radi se o delima kinematografije koja poslednjih decenija iznova iznenađuje svojom vitalnošću i kreativnošću.

Dvorana Kulturnog centra Beograda, Knez Mihajlova 6
Festival "Sedam veličanstvenih"
Događaj na Facebooku

Izabrani filmovi imaju uspešnu festivalsku karijeru i niz pozitivnih kritika. Žanrovski, tematski i estetski potpuno različiti, ovi dokumentarci odišu zajedničkom potrebom da njihovi junaci budu shvaćeni i voljeni, da im bude dozvoljeno da vole, i da nađu hrabrost da to i pokažu.

Finska kinematografija koja je većini postala poznata tek sa proslaveljnim rediteljem Akijem Kaurismakijem gaji ljubav prema običnom, malom čoveku, sa izrazitim osećajem sa pravdu i saosećajnost za bol ljudske duše. Iako sa skromnim budžetima, autori sa ovog područja stvaraju prava remek dela.

Program Finska u fokusu otvara film „Para života“. Sauna, jedan od najpoznatijih simbola Finske, privukla je dvojicu sjajnih dokumentarista da „zarone“ svojom kamerom u „paru života“ i otkriju šta se dešava u dubini tog prostora topline i bliskosti. Dok se kupaju u znoju i pari, podjednako fizički i mentalno, glavni junaci otkrivaju svoje tajne, traume, duboko sakrivene snove… Film nas vodi kroz celu Finsku i brojne saune, otkriva nam ogoljenu dušu likova na duboko poetičan način, i najbolji je prikaz mentaliteta naroda sa dalekog severa. Film je bio kandidat za Oskara i Nagradu evropske filmske akademije.

Reditelj Mika Ronkainen, koji će zajedno sa finskim ambasadorom Pertijem Ikonenom otvoriti program „Finska u fokusu“, predstavlja se sa kultnim dokumentarcem „Urlači“. Priča o poznatom horu i njihovom autoritarnom dirigentu govori o moći i suprostavljanju stereotipima, o nepokolebljivom verovanju u soptvenu umetnost. Repertoar hora se sastoji od izvođenja finskih pesama na tankoj granici između ozbiljnog i parodičnog. Nedodirljivost nacionalnih simbola ovaj film izlaže duhovitom i kreativnom preispitivanju.

Drugi film autora Ronkainena „Finska krv, švedsko srce“ po mnogima je njegov najsmeliji autorski rad. Mešanje naroda, stalne seobe, preispitivanje identiteta u fokusu su priče. Teme koje više nego ijedne druge zaokupljaju današnje Evropljane. Film je proglašen za najbolji finski dokumentarac 2014. godine.

„Dnevna soba nacije“, u režiji  Juke Karkainena, nas poetski uvodi u šest finskih dnevnih soba. Dirljiva priča o promenama, samoći, odgovornosti i neizbežnoj prolaznosti. Glavni junaci su obični Finci koji tragaju za bliskošću, razumevanjem, prihvatanjem… „Zaboravite Nokiju i inovacije! Ovaj film je glavno sredstvo za stvaranje brenda Finske“, ocena je žirija Festivala u  Tampereu. Gledaoci u Beogradu imaće privilegiju da film gledaju istovremeno sa njegovim prikazivanjem u finskim bioskopima.

Priča o harmonici koja je prestala da bude harmonika, priča o harmonikašu koje je odlučio da voli harmoniku, ali da ne bude harmonikaš. Ukratko, tako bi se mogla opisati tema dokumentarca „Soundbreaker“, u režiji  Kima Koskelea. Prodorni zvuci, muzika puna strasti, nekovencionalni svirač na harmonici sastojci su ovog izuzetnog muzičkog dela sa pravom dozom finske ludosti!

20106693_1613576948666337_6696313451182341277_ncover 10. oktobar 2017. 8. filmski festival BOSIFEST Gete Fest 6. oktobar 2017. GoetheFEST 2017 počinje u petak Festival italijanskog filma 16. septembar 2017. Festival italijanskog filma u Beogradu od 16. do 24. septembra Paralelne vizije 13. septembar 2017. Paralelne vizije: Igrani i dokumentarni muzički filmovi u bioskopu Doma omladine ·