ljubavni slucaj
26. jan
KULTURA · film/TV

Godine 1967. nastaje remek delo jugoslovenske kinematografije – “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT” Dušana Makavejeva. Tačno 49 godina kasnije, grupa devet studenata filmske škole „Preditor“, pravi rimejk ovog filma.

Poznata po produkciji “garažnih filmova”, gde se za ograničene budžete cedi esencija filmskog medija iz priča polaznika, škola „Preditor“ upustila se u prvi rimejk u istoriji srpske kinematografije. Snimljen je na pedesetu godišnjicu od nastanka originala, i predstavlja neku vrstu omaža nedavno preminulom Branku Vučićeviću, koji je bio koscenarista i pomoćnik reditelja.

Radi se o savremenoj verziji „Ljubavnog slučaja“, koja na provokativan način tretira aktuelne teme, te u tom smislu sledi duh originala, koji je takođe provocirao pre pola veka. U glavnim ulogama se pojavljuju: Ljuma Penov, Albin Salihović (prvi put na filmu), Ana Todorović Diallo, Marina Bukvički, Anđelko Beroš i drugi.

Kombinacijom igranih, dokumentarnih i arhivskih snimaka, autori su sledili sličan narativni tok koji je i Makavejev koristio, tako da i u rimejku možemo čuti stručna tumačenja seksologa Dr Aleksandra Miloševića, koji je zamenio čuvenog Aleksandra Kostića, kao i kriminaliste, u čijoj ulozi se ovog puta našao Dr Zvonimir Ivanović, sa Kriminalističko policijske akademije.

Film je specifičan po tome što je devetoro autora ravnopravno potpisano: Petar Mitrović, Zorica Svetličić, Danijela Ćeranić, Gorana Cvetković, Đorđe Cvijović, Jelena Antonić, Aleksa Borković, Savo Reljin i Mila Krsmanović.

Na projekciji u Domu omladine očekuje se i prisustvo Dušana Makavejeva, koji se i sam pojavio u ovom rimejku, kao i Eve Ras, koja je ekipi takođe dala podršku.

Velika sala Doma omladine Beograda, Makedonska 22
Dom omladine Beograda
Događaj na Facebooku

Ljubavni-slucaj-Plakat

Svi autori su radili na adaptaciji originalnog scenarija, i odluke o izmenjenim dijalozima su donošene na bazi konsenzusa. Pored režiranja, svi su bavili i ostalim poslovima: produkcijom, nalaženjem lokacija i sponzora, kastingom, nabavkom opreme, snimanjem slike i tona, kao i postprodukcijom.

Film je rađen sa veoma malim budžetom i predstavlja neku vrstu uspešnog eksperimenta u kome je dokazano da je moguće napraviti film u današnje vreme isključivo na osnovu ličnog truda i jake volje.

 

la_la_land_review_emma_stone_ryan_gosling 25. januar 2017. FEST INTRO: Premijera filma “La La Land” saga3 cover 11. januar 2017. Premijera domaće komedije „Saga o tri nevina muškarca“ santa_maria3 cover 20. decembar 2016. Premijera domaćeg filma „Santa Maria della Salute“ u Sava Centru Meta film ccover 15. decembar 2016. Prvi put u Beogradu „Festival meta filma“ · · · ·