Sustain RCA
14. maj
PULS GRADA · dizajn

Prestižni londonski univerzitet Royal College of Art, jedna od najuticajnijih svetskih edukativnih institucija u potpunosti posvećenih dizajnu, u sredu 14. maja gostuje u Dizajn inkubatoru Nova Iskra. Clare Brass i Dejan Mitrović predstaviće projekat SustainRCA, forum namenjen istraživanjima i razvojnim projektima iz domena održivog razvoja i budućnosti življenja.

Nova iskra, Gavrila Principa 43
Nova iskra
Događaj na Facebooku

Royal College of Art je jedan od najuticajnijih svetskih univerziteta sa fokusom na postdiplomske studije iz domena umetnosti i dizajna. Poznat je po svojim istraživanjima koja su bazirana na praktičnom radu, uz pionirske projekte koji su implementirani u oblastima kao što su preduzetništvo, društveni i inkulizvni dizajn i, u skorije vreme, u sferi zdravstva. Osnovan je 1837. godine, od 1967. ima status univerziteta, a odigrao je ključnu ulogu u razvoju savremene britanske skulpture početkom 20. veka, kao i pop art pokreta tokom šezdesetih godina. Profesionalci iz domena umetnosti 2011. godine izabrali su RCA kao najbolji britanski umetnički univerzitet.

Inicirana 2011. godine, platforma SustainRCA ima za cilj da inspiriše, ohrabri i podrži studente da primenjuju principe održivog razvoja u svojim projektima. Ovo odeljenje ima izrazito interdisciplinarni pristup, sarađuje sa svim smerovima studija i vodi studente kroz proces izrade inovativnih rešenja i kritičkog promišljanja vezanih za neke od gorućih društvenih i ekoloških izazova današnjice. SustainRCA okuplja interdisciplinarne grupe aktivne u okviru RCA koje su aktivne u širokom polju disciplina, kako bi sarađivale i pružale konsultacije lokalnim i globalnim organizacijama sa ciljem da im pomognu u projektovanju “pozitivnih budućnosti”.

Popularni javni programi koji se održavaju u sklopu SustainRCA inicijative predstavljaju forum za diskusiju o svim temama relevantnim za održivi razvoj, i imaju cilj da inspirišu i iniciraju promišljanje šire publike o promenama koje mogu biti omogućene kroz kreativne prakse. Redovni godišnji događaj Sustain Show & Awards je ključni trenutak tokom akademske godine, kada se predstavljaju najbolji radovi odlazećih studenata i ističu izuzetni koncepti iz koji se tiču održivosti, uz učešće najzapaženijih talenata i stručnjaka koji su aktivni u okviru RCA.

U Dizajn inkubatoru Nova Iskra biće predstavljena ova specifična platforma i do sada realizovani projekti. Predavanje će održati Clare Brass, vođa SustainRCA tima, i Dejan Mitrović, beogradski dizajner koji trenutno živi u Londonu koji predaje na RCA i zadužen je za eksterne programe u okviru ove platforme.

 

Clare Brass vodi SustainRCA tim. Takođe je aktivna kao Senior Tutor za polje “Inovation Design Engineering” na RCA. Ona je dizajner, menadžer, strateg i mentor u području društvenog preduzetništva. Clare je jedan od ranih pobornika održivog dizajna, i radila je kao konsultant za globalne kompanije poput Alessi-a tokom svoje dvadesetogodišnje komercijalne dizajnerske karijere. Radila je i na poziciji Leader of Sustainability u okviru britanskog Design Councila, pre nego što je osnovala SEED Foundation, organizaciju koja istražuje ulogu dizajna u proces formiranja i podrške društvenih preduzeća.

Dejan Mitrovic vodi eksterne programe platforme SustainRCA, organizuje projekte orijentisane ka klijentima i kustos je godišnje izložbe Sustain Show & Awards. Kao alumni RCA-a, Dejan ima poseban fokus na održivost, edukaciju, dizajn usluga i nove tehnologije. Radi kao tutor i predavač na Royal College of Arts, Imperial College London, Ravensbourne College i Cass Business School, ali je takođe osnovao i brend Kide koji uzbudljivo iskustvo 3D štampe donosi u osnovne škole, kroz specijalno prilagođene aktivnosti.

Predavanje Clare Brass i Dejana Mitrovića biće održano u Novoj Iskri (Gavrila Principa 43) u sredu, 14. maja sa početkom u 17.30 h. Ulaz je slobodan. 

Braća Burazeri 28. april 2014. Prva samostalna izložba kolektiva Braća Burazeri Mikser Design Market 6. april 2014. “Mikser Design Market: Green Edition” u nedelju u Mikser Houseu đukićpavlović 27. mart 2014. Zagrebački dizajn duo đukićpavlović u Novoj Iskri Pravda i Stolk 13. mart 2014. ArtScience Interfaculty iz Haga u Novoj Iskri ·