Šajzer biterlemon
11. sep
KULTURA · muzika

Beogradska publika će u petak, 11. septembra od 20 časova na Zidiću Doma omladine Beograda, moći da čuje mladi i perspektivni bend, Šajzerbiterlemon. Stižu kao pravo osveženje na domaćoj muzičkoj sceni, budući da je reč o triju koji svira autorski garage/punk/rock. U ovom sastavu postoje od 2014. godine i za sada imaju objavljenih pet autorskih pesama.

Zidić ispred Doma omladine, Makedonska 22
Događaj na Facebooku

Krajem 2013. godine se javila ideja o nastanku Šajzerbiterlemona, a prvu svirku je bend održao u martu 2014. godine. Nije im trebalo dugo da se okupe oko zajedničke ideje jer, kako ističe frontmen, članovi benda su prvenstveno drugari, pa tek onda bend. Budući da publika nije imala prilike da se bolje upozna sa njihovim radom, pitali smo Jovana Sibinovića, frontmena benda kako bi on opisao njihovu tematsku i žanrovsku opredeljenost. „Što se tiče žanrovske opredeljenosti, hajde da kažem da sviramo taj neki garage punk, ali nije to toliko bitno. Najbitnije je da su pesme jednostavne i efektne, bez komplikacija i dosadnih solaža. Drago mi je da svi sa kojima sam pričao, koji su nas čuli, kažu da im ne ličimo ni na jedan bend konkretno. Kažu da imamo nešto svoje, nešto drugačije, i to mi mnogo znači kada čujem od nekoga. Nemamo neku konkretnu temu kojom se bavimo u tekstovima, neke pesme imaju dve reči u tekstu, neke jedan stih, neke imaju malo duže tekstove, ali nema neke zajedničke teme koja povezuje pesme. Postoji ipak jedna stvar koju mogu da istaknem – u tekstovima se ne bavimo politikom. To nikako”, poručuje Jovan.

U maju ove godine, pobedili su na Converse Rubber Tracks takmičenju i osvojili snimanje u Studiju M u Novom Sadu. Kako frontmen ističe, ova pobeda je najveći uspeh benda za 17 meseci postojanja. „To je bilo fenomenalno iskustvo, koje je potpuno nadmašilo moja očekivanja. Radili smo ceo jedan dan u vrhunskom studiju sa sjajnim producentom i na kraju dobili 3 vrhunska snimka koja nam sada služe za promociju. Nama je taj plasman uneo dodatno samopouzdanje i bio podstrek da nastavimo da sviramo i radimo na pesmama, jer ipak biti među 7 pobedničkih bendova od preko 100 koliko se prijavilo iz celog regiona nije mala stvar”, kaže Sibinović.

Početkom 2016. godine planiraju da započnu sa snimanjem albuma, a članovi benda su složni u tome da sa albumom ne treba žuriti i snimati na silu. „Album nije mala stvar i treba početi snimanje albuma onda kada smo svi potpuno spremni za to. Želeli bismo da napredujemo još više kao bend i da sve dođe na svoje mesto i iskreno bih voleo da album izađe sledeće godine u ovo vreme”, kaže Jovan Sibinović.

Za predstojeći nastup na Zidiću DOB-a, Jovan kaže da će biti njihov najduži nastup do sada. „Odsviraćemo 10 autorskih pesama koje je naša publika imala priliku da čuje ranije, biće tu i nekoliko obrada, a na repertoaru bi trebalo da se nađe i jedna nova autorska pesma koju do sada nismo svirali”, naglašava Jovan. Članovi Šajzerbiterlemona smatraju da su koncerti na Zidiću DOB-a odlična stvar, jer tako bendovi dobijaju priliku da ih čuju i slučajni prolaznici. „Kada svirate u klubu, tu je publika koja je isplanirala da dođe na svirku, ali ovde možete neplanirano da okupite slučajne prolaznike. Javni prostor svakom umetničkom izvođenju daje novu dimenziju. Za nas je to velika stvar i zbog samog Doma omladine, ali i zbog velikog broja bendova koji su već tu svirali. Dobro je što se barem neko trudi da mladim bendovima, pa i nama u ovom slučaju, da priliku da se ovako afirmišu i da okupe publiku koju ne bi mogli da okupe na svirci u klubu”, ističe Sibinović.

Belgrade Jam 16. februar 5200. Belgrade Jam u Domu omladine Jon Spencer Blues Explosion 3. septembar 2015. Jon Spencer Blues Explosion ponovo u Beogradu! The Shivas 23. avgust 2015. The Shivas po prvi put sviraju u Beogradu Bitipatibi koncert na Miksalištu 16. februar 6000. Besplatan koncert grupe BITIPATIBI na Miksalištu