Nebeskaudica(2)
6. mar
KULTURA · film/TV

U Beogradu je 9. februara 2018. preminuo Nebojša Glogovac, filmski, pozorišni i televizijski glumac. Smatran vodećim glumcem svoje generacije, Glogovac je ostvario brojne uloge za pamćenje, a dobitnik je i niza prestižnih esnafskih priznanja.
Na filmu je debitovao epizodom u filmu „Vukovar, jedna priča“ Bore Draškovića, a sledile su uloge u sledećim filmovima: „Ubistvo s predumišljajem“, „Do koske“, „Spasitelj“, „Bure baruta“, „Ranjena zemlja“, „Normalni ljudi“, „Munje!“, „Bumerang“, „T. T. Sindrom“, „Kad porastem, biću Kengur“, „Država mrtvih“, „Sutra ujutro“, „Optimisti“, „Klopka“, „Hadersfild“, „Technotise: Edit i ja“, „Kenjac“, „Žena sa slomljenim nosem“, „Sedamdeset i dva dana“, „Beli, beli svet“, „Kad svane dan“, „Artiljero“, „Krugovi“, „Skidanje“, „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“, „Jednaki“, „Branio sam Mladu Bosnu“, „Enklava“, „Za kralja i otadžbinu“, „Otadžbina“, „Oslobođenje Skoplja“, „Ustav Republike Hrvatske“, „Saga o tri nevina muškarca“, „The Books of Knjige: Slučajevi pravde“, a u postprodukciji su i filmovi „Južni vetar“, „Apsurdni eksperiment“ i „Zaspanka za vojnike“.

do
Jugoslovenska kinoteka, Uzun Mirkova 1
Jugoslovenska kinoteka
Besplatno

Za glavnu ulogu u filmu Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića dobio je 2017. godine Gran pri 52. Festivala glumačkih ostvarenja – Filmskih susreta u Nišu, za koju je dobio nagrade i na festivalima u Puli, kao i u Italiji i Engleskoj. Gran pri Naisa osvojio i na 45. Filmskim susretima 2010. godine za ulogu u filmu Žena sa slomljenim nosem Srđana Koljevića.

Glogovac je bio ne samo vodeći glumac svoje generacije, nego i jedan od najvećih u istoriji srpskog glumišta, igrajući s podjednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene, generacijske uloge u predstavama i filmovima koji su snažno obeležili svoje vreme, ostajući u trajnom nasleđu budućih pokolenja. Bio je umetnik širokog izražajnog raspona, žestok i senzibilan, tumač suptilnih dramskih nijansi i karakterni komičar osobitog načina. Njegov odlazak u zenitu glumačke zrelosti ogroman je gubitak ne samo za srpsko pozorište, film i televiziju, nego i za kulturni i javni život čitavog našeg podneblja.

Utorak, 6.3.

17:00 NEBESKA UDICA (SRJ, 2000)
uloge: Nebojša Glogovac, Ana Sofrenović
režija: Ljubiša Samardžić

19:00 UBISTVO SA PREDUMIŠLjAJEM (SRJ, 1995)
uloge: Nebojša Glogovac, Branka Katić
režija: Gorčin Stojanović

21:00 BURE BARUTA (SRJ, 1998)
uloge: Nebojša Glogovac, Aleksandar Berček
režija: Goran Paskaljević

Sreda, 7.3.

17:00 MUNjE (SRJ, 2001)
uloge: Nebojša Glogovac, Sergej Trifunović
režija: Radivoje Andrić

19:00 KAD PORASTEM BIĆU KENGUR (SCG, 2004)
uloge: Nebojša Glogovac, Sergej Trifunović
režija: Radivoje Andrić

21:00 KLOPKA (RS/NEM/MAĐ, 2007)
uloge: Nebojša Glogovac, Nataša Ninković
režija: Srdan Golubović

Četvrtak 8.3.

18:00 HADERSFILD (RS, 2007)
uloge: Nebojša Glogovac, Goran Šušljik
režija: Ivan Živković

20:30 KENjAC (HR/BIH/VB/RS, 2009)
uloge: Nebojša Glogovac, Nataša Janjić
režija: Antonio Nuić

Petak 9.3.

20:30 ŽENA SA SLOMLjENIM NOSEM (RS, 2010)
uloge: Nebojša Glogovac, Nada Šargin
režija: Srđan Koljević

46. FEST 23. februar 2018. FEST 2018 50 nijansi1 8. februar 2018. „Pedeset nijansi – Oslobođeni“ u Cineplexx-u Aballerinastale-MistyCopland 24. januar 2018. Dani igre u Jugoslovenskoj kinoteci patuljcicover 17. januar 2018. Premijera domaće komedije „Patuljci s naslovnih strana“ u Sava Centru · · ·