Belgrade Tango Encuentro
15. apr
KULTURA · PLES

Beogradski tango susret („Belgrade Tango Encuentro“), internacionalni festival argentinskog tanga, jedan je od najvećih festivala te vrste u Evropi i održaće se po šesti put u Beogradu. I ove godine najavljen je bogat program uz mnogobrojne umetnike i goste iz 48 zemalja sveta. O značaju koji festival ima u kulturno-turističkoj ponudi našeg glavnog grada, a i cele zemlje, govori činjenica da već pet godina ovim povodom u Beograd dolazi više od 500 stranih gostiju, dok se ove godine očekuje još veći broj učesnika nego do sada. Posebnu pažnju ove godine organizatori posvećuju besplatnim događajima otvorenim za sve zainteresovane građane. Besplatni časovi, koncerti i plesne radionice održaće se od 16. do 18. aprila u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra.

do
SKC, Kralja Milana 48
Institut Tango Natural
Događaj na Facebooku

Pomenuti programi su namenjeni publici svih generacija. Zainteresovani građani moći će da prisustvuju velikom javnom tango času koji će voditi zvezde argentinskog tanga: Ivan Terazas i Sara Grdan, 16. aprila s početkom u 20 časova. Tanguango orkestar Instituta Tango Natural, uz specijalnog gosta Marka Koghlana, koji već godinama peva u najpoznatijim dvoranama Buenos Airesa, za publiku će prirediti koncert u petak, 17. aprila u 21 čas. Prvi put ove godine program festivala prilagođen je i najmlađima – oni će moći da prisustvuju nastupu devojčica koje već dve godine pohađaju Baletango plesni program ITN-a, ali i da učestvuju u času Baletango plesa za decu, u subota 18. aprila, u 20 časova.

Kada je reč o događajima posvećenim domaćim i inostranim plesačima i plesačicama, ovogodišnji festival donosi pravi tango-maraton, što znači da će se tango plesati neprekidno, danju i noću. Pored plesnih radionica koje će voditi najpoznatiji argentinski tango plesači, velikih plesnih večeri – milongi, učesnici festivala će moći da plešu i tokom dana, kao i na after party milongama, i to na četiri različite lokacije: Studentski kulturni Centar, Mikser House, Teatar 78, Centar za razvoj argentinskog tanga.

Za vreme festivala posetioci će moći da uživaju u enterijerima posebno uređenim za ovaj događaj, tango kafeu, predavanjima o tango kulturi i muzici, kao i u izložbi poznatih brendova iz sveta tango mode, a večernje milonge će okupiti oko 800 plesača i plesačica iz celog sveta koji će prisustvovati spektakularnim nastupima najvećih tango umetnika današnjice. Učesnici Beogradskog tango susreta ove godine biće najveće zvezde argentinskog tanga koje dolaze iz srca Buenos Airesa i to: našoj publici već poznati svetski prvaci u salon tangu Sebastian Himenez i Maria Ines Bogado, pomenuti Ivan Terazas i Sara Grdan, ali i legendarni Horacio Godoi kojeg prati nova partnerka, Sesilia Bera. Po prvi put u Beogradu pred publikom će nastupiti i Fernando Sančez i Ariadna Naveira, jedni od najtraženijih tango učitelja i performera, dok će svojim muzičkim odabirima atmosferu bojiti i poznati tango DJ-evi iz Argentine i čitave Evrope.

Sadler's Wells 23. mart 2015. 12. Beogradski festival igre od 23. marta do 9. aprila Beogradski festival igre 23. mart 2015. „Uhvati svetlost“ – Beogradski festival igre po 12. put Night on the Bald mountain 4. decembar 2014. Vatromet baletsko-folklornog plesa u Sava Centru Una Saga Serbica 23. novembar 2014. Una Saga Serbica – „Igre i zvuci Balkana“ u Sava Centru · ·