Ambijenti, izložba slika i umetničkog nakita u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4); autor Ivana Martić, 22. dec 2016 - 27. jan. 2017.
22. dec
KULTURA · art

Izložba „Ambijenti“ Ivane Martić, kroz postavku manjih i srednjih formata ulja na platnu i umetničkog nakita, spaja umetnost kao odraz čistog estetskog opisa prostora, i likovno poimanje primenjene dekorativnosti. Funkcija oblika u službi forme i njihova univerzalna vrednost predstavljeni su na slikama, kao i kroz organski inspirisana odnosno geometrijska tela drvenog nakita, koja međusobno čine jedinstvene sadržaje i celine.

Sadržaj malih i srednjih formata ovog ciklusa u tehnici ulje na platnu inspirisan je prikazima enterijera, tematski oblikovanih prostornih celina prošaranih detaljima koji tim ambijentima daju život, karakter i emocije. Jezik boja i formu odlikuju naglašena ženstvenost, vedrina i elegancija odnosa unutar slike, i određuju je kao umetnički predmet koji se dopunjuje sa savremenim prostornim linijama.

Izložba je rezultat profesionalne orijentacije i višegodšnje posvećenosti enterijeru kroz uređenje časopisa „Moj stan“, kojim se Ivana Martić kao glavni i odgovorni urednik bavi.

„Umetnost je izraz osećanja, čist životni čin mašte. Osećanje daje formi sadržinu, a intuicija karakter” -Benedeto Kroče.

do
Galerija Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Rige od Fere 4
Zavod za proučavanje kulturnog razvitka

Ivana Martić je povodom ove izložbe izjavila: „Istraživanje likovnih elemenata i materijala čiji je krajnji cilj ostvarenje lepog u harmoniji i kontrastima, zapravo je beskrajna fascinacija time da složenost u likovnim radovima i u primenjenoj umetnosti počiva na samo nekoliko osnovnih oblika i boja, kao i u činjenici da je broj raznolikih spojeva tih oblika beskonačan”.

Oblici pretvoreni u emociju rađaju slike Ivane Martić. I to nije eksplozija boje, već kontrolisana emocija, ona što budi uzvišeni osećaj lepog. Onog lepog koji čoveka čini boljim, srećnijim i smislenijim”, navodi Emina Ćirić istoričar umetnosti u tekstu kataloga.

Prostor Sanjanja 13. decembar 2016. Čarobni izlozi: Prostor sanjanja 10 slika ZIVKO GROZDANIC 22. novembar 2016. „10 slika“ – Izložba Živka Grozdanića BNU2 7. novembar 2016. Dani boje u Beogradu: Počinje šesta „Beogradska nedelja umetnosti“ iz kolekcije 2 4. novembar 2016. Izložba Aleksandra Zografa: „Dizni kao inspiracija“ · · · · ·