naslovna
25. nov
PULS GRADA · agenda

Umetnički projekat „MOST KAkOr KAMEN KOST“ je osmislila slovenačka pevačica Ljoba Jenče, inspirisana tradicijom slovenačke Bele Krajine, gde su se tokom 15. i 16. veka naselili Srbi i Hrvati, bežeći pred naletom Turaka. Pored mladog slovenačkog pijaniste Jureta Goričana, u želji da na savremeni muzički i multimedijalni način predstavi deo vredne baštine – i to u Evropskoj godini kulturne baštine – Ljoba je za saradnike iz Srbije odabrala pevačicu i istraživačicu Svetlanu Spajić i kompozitora i multiinstrumentalistu Borisa Kovača.

Prema terenskoj građi koju je sakupio Marko Terseglav, autorka projekta je spremila muzički program koji seže u skoro zaboravljenu tradiciju, ali daje prostor i savremenom čitanju duhovne bliskosti Slovenije i Srbije, ta dva kraja slovenskog Balkana.

do
Studentski Kulturni Centar, Kralja Milana 48
Ring Ring
300 RSD
Događaj na Facebooku

Očuvanje tradicije Bele Krajine, drevnih pesama i rituala zaslužuje zajednički napor, pa je „ovaj projekat primer upravo takvog susreta tradicionalnog i savremenog, kao i etničkog, klasičnog i džez muzičkog jezika, prevazilazeći sve standardizovane granice i predrasude“, kako to navodi Boris Kovač.

Koncertna turneja u Srbiji će početi 21. novembra u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici sa početkom u 19.30 časova, nastaviti se u Kulturnom centru Pančeva dan kasnije od 19 časova, a završni koncert će biti u Studentskom kulturnom centru u Beogradu u nedelju 25. novembra sa početkom u 20 sati. Karte za beogradski koncert, po ceni od 300 dinara, mogu se kupiti u Art kafeu SKC-a.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Slovenije.


naslovna 17. novembar 2018. Koncert kvarteta saksofoniste Rastka Obradovića P Andersevski[2] 10. novembar 2018. Slavni pijanista Pjotr Anderševski nastupa na Kolarcu Uki slika iz Kopenhagena 10. novembar 2018. Muzički maraton „Volite li Bramsa“ na Kolarcu Flamenko1 17. oktobar 2018. Musicology Barcaffè Sessions: Flamenko spektakl sa Kube · · · · · · ·