"Soma"
7. okt
KULTURA · art

Izložba „Soma“ predstavlja deo doktorskog umetničkog projekta „Telesno i transcedentno“. Naziv izložbe izveden je od grčke reči „soma“ (telo), ali istovremeno referira na istoimeni pojam iz futurističkog romana Oldosa Hakslija (Aldous Huksley) „Vrli novi svet“ („Brave new world“).

Sa filozofskog aspekta polazišnu tačku predstavlja Aristotelovo poimanje polariteta između završnog oblika i početnog dodira, dok se njihov nastanak i definisanje pronalazi u umu kao njihovom prapočetku. Telo kontekstovano kroz biologizam, direktno uspostavlja analogiju imeđu datog organizma i društva kao zatvorenog celovitog sistema, koje po Spenseru (Herbert Spencer), inače tvorcu ovog sociološkog stanovništva, reflektuje svoje biološke procese kao jedinka na složeniji sistem (društvo) odnosno skupinu istih i tako iz sfere biologije odvodi u oblast sociologije i obratno.

do
Galerija Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Pariska 16
Galerija FLU
Događaj na Facebooku

U tako postavljenom odnosu telo istovremeno biva uzročni izvor društvenih kretanja i podvrgnuti činioc diktatima kolektive svesti.

Svest predstavljena kroz telo zapravo je njegova funkcija ili unutrašnji događaj koji zavisi od određenih spoljnih događaja dok se spoznaja tih spoljašnjih uslova vrši upravo svešću, na taj način svest istovremeno biva deo sveukupnog okruženja ali i koekstenzivana u odnosu na njega. Ona nije prikazana kao posledica već kao subjekt koji formira relaciju između uzroka i posledice.

Milan Antić je rođen 1984. u Beogradu. Diplomirao 2010. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi red. prof Gordana Nikolića odsek slikarstvo. Trenutno na doktorskim studijama istog Fakulteta pod mentorstvom redovnog prof. Dimitrija Pecića. Član je ULUS-a od 2010. Učestvovao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Zaposlen je u zvanju docenta na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu za užu umetničku oblast slikarstvo. Dobitnik je više nagrada za svoj rad.

NAK 6. oktobar 2016. Izlozba „Rimski nakit u Beogradu“ Portreti Uroš Predić 4. oktobar 2016. Izložba Uroša Predića u Beogradu 56. Oktobarski salon 23. septembar 2016. 56. Oktobarski salon: Ljubavni zanos Izložba u Centru za grafiku 20. septembar 2016. „Jednostavno, zabavno i opasno“ sa Mladenom Stropnikom · ·