Španski metar
3. okt
KULTURA · film/TV

Putovanja su skoro uvek razlog da se ispriča priča, bilo da su u pitanju unutrašnja putovanja ili fizička. Za ovaj ciklus, putovanja likova nam služe kao izgovor da se krećemo kroz predele Španije, kroz njene akcente i načine na koje stvara filmove. Ali ovo je takođe i prilika da se posmatra kako se odnosimo prema drugim kulturama na svojim putovanjima. Putopisni filmovi ili filmovi na putu (na engleskom road movies) su kinematografski žanr u kome filmovi razvijaju svoju tematiku tokom putovanja. Kao naslednici književne tradicije ‘‘duhovnog putovanja’’ oni koriste ovu metaforu za naraciju ličnog razvoja.

Ovaj ciklus ima za cilj da okupi selekciju dugometražnih filmova, izabranih upravo zbog svojih vremenskih, tematskih i geografskih različitosti, a koji ističu ideju španske multikulturalnosti i vizija drugih, van klišea.

do
Dom omladine Beograd, Makedonska 22
Instituto Cervantes del Belgrado
200
Događaj na Facebooku

Naslednici zapadnih filmova o putovanjima, ovi filmovi su se razvijali kroz istoriju od filmova Boni i Klajd (Bonny and Clyde), Goli u sedlu (Easy Rider), romana Na putu Džeka Keruaka, da samo spomenemo neke od naslova.

Španska kinematografija je zadržala ovu strukturu, unoseći neke sopstvene sastojke. U ovom ciklusu nalazimo filmove koji razvijaju svoj put sa jedne na drugu stranu poluostrva, kao što su Sporedni putevi (Carreteras secundarias) i Begunci (Fugitivas), u kojima likovi beže na put i nailaze na opasne destinacije. Boravak stranaca u španskim granicama, kao vožnja koju je sproveo junak Munje (El Rayo) ili potraga za Kućom Emak Bakia (La casa Emak Bakia). Takođe smo spasili neke retke dragulje poput deliričnog Krebinskog (Crebinsky) ili rustičnog filma Dani avgusta (Dies d’agost).

Ovi filmovi čine jedan široki repertoar koji omogućava da se upoznamo sa jezicima Španije, lokalnom kulturom, pejzažima i društvenim običajima. Fenomen Osam baskijskih prezimena koji se prikazivao na našim ekranima prošle godine, koji se nadovezao na špansku humorističku tradiciju koja suočava klišee u svojevrsnoj satiri ruganja sebi samima, koja uvek ima veliki uspeh kod publike.

Festival američkog filma 29. septembar 2016. Počinje 2. Festival američkog nezavisnog filma Filmski festival palić cover 16. jul 2016. 23. Festival evropskog filma Palić dobra zena005 5. jul 2016. „Dobra žena“ Mirjane Karanović otvara 45. SOFEST Dnevnik mašinovođe 2. jul 2016. Premijera filma „Dnevnik mašinovođe“ zatvara Cinema City ·