Nikola Korać
12. feb
KULTURA · art

U proteklih desetak dana umetnik Nikola Korać provodi sate u galeriji Centra za grafiku Fakulteta likovnih umetnosti pripremajući publici uvid u svoje umetničke sveske, doduše u nešto drugačijem formatu. Naime ovaj suptilni subverzivac svoj nam mikro svet iznosi u makro plan, oslikavajući zidove galerije satiričnim elementima koje je pažljivim odairom odlučio da podeli sa nama.

U četvrtak 12. febuara biće otvorena ova zanimljiva izložba.

Centar za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA, Pariska 16
Događaj na Facebooku

U galeriji su izloženi dragoceni objekti – sveske ispunjene od korica do korica rukom rađenim crtežima, koji su nastajali tokom nekoliko godina. Ono što razlikuje Koraćeve sveske, od bloka za skice ili dnevnika crtača, jeste određena svečanost čina iscrtavanja svake stranice ponaosob, koja je vidljiva u brižljivom građenju kompozicija, i disciplinovanom ispunjavanju stranica sa odgovornošću i pregalništvom, sa kojom ratar odlazi u polje, znajući da  „kako seješ tako ćeš i žnjeti“. Pomenuti pristup, kao i hermetničnost medijuma – posebno čuvana sveska, koja čak i na samoj izložbi ostaje fizički nedostupna (pohranjena u vitrini), uvode element tajne i značaja u proces nastajanja umetničkog Dela, i inicijacije posmatrača u razumevanje jezika i otkrivanje poruka koje tom prilikom umetnik saopštava.

Nikola Korać rođen u Beogradu 1980. Diplomirao na grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, a na Fakultetu likovnih umetnosti završio specijalističke studije grafike. Priredio je četiri samostalne izložbe i učestvovuje na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Deo je umetničkog kolektiva Silkskrin. Član ULUPUDS-a.

Dina Belancic i Milena Bakmaz 15. januar 2015. Otvaranje izložbe „Sa rečima bez reči“ Milene Bakmaz i Dine Belančić Supervizuelna 26. decembar 2014. Humanitarna novogodišnja Supervizuelna lutrija Kalendar 2015 18. decembar 2014. Promocija kalendara Centra za grafiku za 2015. umetnika Vladimira Veljaševića Otvaranje izložbe slikara Nemanje Mate Đorđevića 17. decembar 2014. Otvaranje izložbe „Nyctophilia“ Nemanje Mate Đorđevića