MikroFAF
7. okt
KULTURA · film/TV

Mikro festival amaterskog filma (MikroFAF) od 2009. godine služi kao festivalska platforma koja pomno prati dinamičan razvoj neprofesionalnog filmskog stvaralaštva. Kroz raznovrsne sadržaje ohrabruje razmenu iskustava svih onih entuzijasta koji žele da se izraze filmskim jezikom i ne ustručavaju se da eksperimentišu i samoobrazuju se u sferi filma, jačajući alternativnu stvaralačku snagu filmske kulture.

Radove prikazane na Mikro FAF-u karakteriše raznolikost tema, kvaliteta i formi, a na festival se prijavljuju autori iz svih krajeva sveta. Ovogodišnje izdanje MikroFAF-a prikazaće radove 42 autora u okviru tri takmičarske kategorije. Tročlani žiri u sastavu Milutin Petrović, Miloš Tomić i Miloš Gojković dodeliće pobedniku iz svake takmičarske kategorije tradicionalnu nagradu festival – keramičku statuetu MIKROPOLIS. Svaki primerak Mikropolisa je unikatno delo beogradske akademske umetnice Jelene Bošković, izrađeno u tehnici kamenine.

do
Muzej jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11
MikroFAF

Takmičarske kategorije su sledeće:

KRATKI “URADI SAM” FILM
Nagrada je namenjena filmovima u svim rodovima i tehnikama izrade
(igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni), nastalim u neprofesionalnim okolnostima, bez angažovanja profesionalnih radnika i bez profesionalnih obaveza tokom i nakon realizacije.

NEZAVISNI KRATKI FILM
Ova nagrada dodeliće se autorima filmova koji ne odgovaraju “uradi sam” kriterijumima, a koji su nastali u slobodnoj produkciji, bez komercijalnih namera i producentskih pritisaka.

VIRALNI VIDEO
Nagrada se odnosi na klipove koji su namenjeni prvenstveno internetu i često
koriste neke njegove odlike (interaktivnost, streaming, serijalnost…), a sadrže umetničke namere, izazivaju masovne reakcije online publike, ili podižu svest o nekoj temi.

U holu Muzeja Jugoslovenske kinoteke biće postavljen MikroFijuk štand na kojem se mogu kupiti plakati, knjige, stripovi, majice, cegeri, CD-ovi… sva ona robu koja se ne dobija uz deterdžent, kafu i novine. Tokom pauza između projekcija učesnici, gosti i publika će imati priliku da razmenjuju utiske uz osveženje na MikroŠanku. Nakono završetka programa u Kinoteci nastavićemo druženje:

Petak, 7.10. klub PETAK, Lomina 14
Subota, 8. 10. klub STROGI CENTAR, Gospodar Jevremova 43

U vidu najave i promocije festivala, 3. i 4. oktobra održaće se VII MikroFAF – UVERTIRA u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a) u okviru koje će biti prikazan izbor filmova sa prethodnih šest izdanja festivala. U skladu sa našim stavom da kultura pripada svima, programi festivala su isključivo besplatni.

U holu Muzeja Jugoslovenske kinoteke biće postavljen MikroFijuk štand na kojem se mogu kupiti plakati, knjige, stripovi, majice, cegeri, CD-ovi… sva ona robu koja se ne dobija uz deterdžent, kafu i novine. Tokom pauza između projekcija učesnici, gosti i publika će imati priliku da razmenjuju utiske uz osveženje na MikroŠanku.


Balkanima 4. oktobar 2016. 13. Evropski festival animiranog filma „Balkanima“ Filmski festival palić cover 16. jul 2016. 23. Festival evropskog filma Palić dobra zena005 5. jul 2016. „Dobra žena“ Mirjane Karanović otvara 45. SOFEST Dnevnik mašinovođe 2. jul 2016. Premijera filma „Dnevnik mašinovođe“ zatvara Cinema City ·