Hor bečkih dečaka
21. maj
KULTURA · muzika

Slavni Hor bečkih dečaka, jedan od najprepoznatljivijih kulturnih brendova i „ambasadora“ Austrije i grada Beča, nastupiće pred beogradskom publikom u Velikoj dvorani Sava centra u organizaciji Centra beogradskih festivala, CEBEF-a.

Horom će dirigovati Luis đi Godoj. Hor je nastupao sve do 1918. isključivo na carskom dvoru u Beču.

Današnji naziv hor nosi od 1922. godine, a od 1926. pronose radost horskog pevanja na turnejama širom sveta. Hor bečkih dečaka poznat je kako po jedinstvenom zvuku, tako i po prepoznatljivoj garderobi – stilizovanim mornarskim odelima.

Njihova umetnost, ali i čista dečija energija, razgaljuju srca slušalaca od Evrope do Japana, od Amerike do Kine, i svuda gde nastupaju. Na beogradskom koncertu predstaviće jedan od svojih najpopularnijih projekata koji nosi naziv „Put oko sveta za 80 minuta“.

Sava Centar, Milentija Popovića 9
CEBEF
1500

Ovaj program je veoma raznovrstan i obuhvata pesme u rasponu od narodnih, preko klasičnih i pop numera, iz svih zemalja koje je posetio Filijas Fog, junak čuvenog romana Žila Verna, koji je poslužio kao inspiracija za kreiranje ovog programa: to su pesme iz Engleske, Francuske, Italije, Indije, Kine, Japana, Irske i Amerike. Repertoar Hora obuhvata sve od srednjovekovne do savremene i eksperimentalne muzike. Moteti i solo pesme čine srž programa koji se izvode na turnejama, kao i posebni aranžmani tipično bečke muzike, kao što su valceri i polke Lanera i Štrausa, rađeni posebno za Hor.

Hor ima dugu tradiciju naručivanja novih dela koja datira još iz carskih vremena, kada su kompozitori poput Mocarta, Hajdna i Bruknera pisali za njih. Poslednjih godina nastupali su sa Bečkom filharmonijom, Bečkim simfonijskim orkestrom, Londonskom filharmonijom, Filharmonijom Osla, Simfonijskim orkestrom Pitsburga, a redovno dobijaju i molbe da ustupe soliste za potrebe izvođenja velikih horskih i orkestarskih dela.

Enrique Iglesias 10. maj 2016. Enrique Iglesias u Kombank areni cover5 12. april 2016. Resonate festival Nouvelle Vague u Beogradu 2. april 2016. Nouvelle Vague, Koop i Nipplepeople stižu u Beograd Kralj Čačka 24. jun 4400. Kralj Čačka pred beogradskom publikom · · · ·