"Tokovi", galerija Drina
12. okt
KULTURA · art

Izložba „Tama Svetlost Tama“ predstavlja segment najnovijih slika i video radova iz tekuće serije „Fantastični predeli“, koja trenutno sadrži 123 radova. „Tama Svetlost Tama“ je dokument performativne i slikarske prakse koja je ujedno oslobođena, istraživačka, automatična i meditativna refleksija na zemlju kao medijum i kao subjekt.

Umetnost Đorđa Stanojevića je palimpsest energetskih otisaka prirodnog sveta. Stanojevićevi radovi nastaju izlaganjem pigmentom oslikanih platana kiši, snegu, mrazu i sazrevanjem pod suncem ili u senci, u periodu koji može trajati od jedne noći do nekoliko godina. Razlaganje, sedimentacija i fermentacija mineralnih pigmenata na ovaj način direktno utiču na završenu sliku. Ovaj proces posmatranja i učenja od prirode je za umetnika neodvojiv od kreativnog procesa – zajedno formirajući neprekinuti ciklus gde svetlost smenjuje tamu.

do
Drina Gallery, Andrićev venac br.4
Drina Gallery
Događaj na Facebooku

„Slično Jozefu Bojsu, Džejmsu Tarelu ili Endiju Goldsvortiju, Stanojević shvata umetnost kao deo sveobuhvatnijeg procesa koji se nastavlja izvan sigurnosti studija ili konceptualne beline galerijskog prostora, pripadajući kreativnosti koja se bavi (kao što je Rilke pisao o Rodenovim skulpturama): „Čudnim dokumentima trenutačnog …. onog neprimetnog, i neprimetnog u nestajanju.”

Čin slikanja kroz minimalnu intruziju materije daje ovim radovima karakteristično elementarni i meditativni kvalitet. Svako delo nastalo na ovaj način je ujedno jedinstveno, lirično, intenzivno i smrtno. Svako traži čistotu i iskazuje taktilnu veštinu koja teži da bude produžena ruka tokova prirode, trenutak u beskonačnom kreativnom procesu u kome ništa nije fiksirano niti trajno, „tako da su jutra i večeri kao ispunjena obećanja“, i gde je „stvarnost samo početak a ne i kraj „… (iz kataloškog teksta kustoskinje i teoretičarke Aleksandre Lazar).

Sličnost sa Land Artom je kako u procesu istraživanja, tako i u istorijsko-biografskom: Stanojević se vraća prirodi u trenutku raspada Jugoslavije kada, slično posleratnom periodu koji je definisao začetak Land Arta u Americi, okolnosti razaranja “zemlje” zahtevaju redefiniciju i konkretizaciju tla pod nogama. Na ovom linku možete pronaći fotografije radova koji će biti izloženi u Galeriji Drina:

Izložba će trajati do subote 11. novembra.


Fantastičnih 6 slikara 7. septembar 2017. „Fantastičnih 6″ – izložba šestorice slikara Solaris 29. avgust 2017. „Plivačice“ – izložba najnovijih radova Ivane Živić u galeriji Kolarac Petar Mošić, "Nestajanje" 18. avgust 2017. Otvaranje izložbe slika i crteža Petra Mošića cover strumicka ulica 18. jul 2017. Izložba fotografija „Strumička ulica“ Borisa Burića · · ·