Tav Falco u Beogradu
10. sep
KULTURA · muzika

Ovaj se skoro sedamdestogodišnjak poslednjih par godina nalazi na permanentnoj svetskoj turneji. Njegov alter ego u ranoj fazi karijere bio je Skitnica, popularni junak nemih filmova Čarlija Čaplina. Danas je Tav miljama daleko od nekadašnjeg imidža. Ukusno je odeven i uvek tip-top sređen pred svaki nastup. I premda je Skitnica davno prošlo vreme, gospodin Gustavo Falcone nesumnjivo u rukavu svog fensi sakoa drži bar jedan špil njegovih duhovitih gestova.

Tav Falco’s Panther Burns sviraju svoj poslednji koncert u Beogradu u subotu u Domu omladine Beograd. Osim što će ovaj koncert označiti početak jesenje sezone koncerata u našem gradu, sam nastup dogodiće se u okviru petog festivala subkulture „Paralel“ kao deo muzičkog programa. Sa njima će se kao gosti pojaviti i mladi beogradski sastav VIS Limunada.

Dom omladine Beograd, Makedonska 22
Bad music for bad people
1500
Događaj na Facebooku

Kraj 70-tih početak je karijere za četvoricu tipova ključnih za budućnost garažnog roka, a oni su Lux Interior, Jeffrey Conolly, Jeffrey Lee Pierce i Tav Falco. Kao najstariji među njima Tav Falco ima posebno mesto. Isto tako način na koji je u garažni rok implementirao par ne baš srodnih žanrova, ali i jak umetnički koncept govore da se radi o dovoljno talentovanoj ličnosti koja ima šta da kaže, ume to da izgovori, a način na koji to radi je potpuno autentičan i do tada neviđen.

Pomalo okasnela muzička karijera započinje u njegovoj tridesetoj. Najpre se priključio Jim Dickinsonovom bendu Mud Boy & The Neutrons. Već na prvom nastupu skrenuo je pažnju na sebe tako što je tokom koncerta zgrabio motornu testeru i isekao gitaru u momentu izvođenja Lead Belly-jeve “Bourgeois Blues”. Bio je to šok za sve prisutne, a Alex Chilton, koji je bio među posetiocima znao je da govori o tom brutalnom i neočekivanom performansu kao o momentu koji mu je promenio život. U to vreme Chillton je izbacio solo album „Like Flies On Sherbet“, remek-delo lo-fi zvuka, a godinu dana ranije doveo je The Cramps u Memfis te je sa njima snimio i producirao „Gravest Hits“ EP i „Songs The Lord Taught Us“ LP. Druženje sa The Cramps i onda upoznavanje Tava doneće velike promene u životu Alexa Chiltona, ali i na samoj muzičkoj sceni obzirom da će i jedan, i drugi bend već svojim debi albumima ne samo utrti put za neke druge garaž bendove, već praktično promovisati jedan novi, do tada ne baš zapažen stil popularne muzike – garažni rokenrol.


12009694_869702573120590_3183679598088363422_n cover 2. septembar 2016. VIBE Festival: Energija elektronske muzike u Kragujevcu skandi 27. avgust 2016. Iz drugog ugla: Skandinavija u Zaokretu OURBAR 27. avgust 2016. KOOP Oscar Orchestra ponovo u Beogradu Belgrade_Beer_Fest cover 17. avgust 2016. Belgrade Beer Fest: Dobar zvuk na Ušću