Top je bio vreo
15. jan
KULTURA · film/TV

U fokusu upečatljive i potresne filmske priče “Top je bio vreo” nalaze se deca koja su nedvosmisleno i nazasluženo trpela tokom opsade Sarajeva 1994. godine. Bioskopska publika širom Srbije biće u prilici da gleda Skerlićevo ostvarenje nastalo po romanu pisca Vladimira Kecmanovića od 15. januara.

Dečanska 14
Dom sindikata

Na velikom platnu Skerlić oživljava živu i tešku ljudsku dramu o ljudima koje je rat i zatekao i zakovao u gradskoj stambenoj zgradi u kojoj su, koliko do juče, prilično mirno i skromno živeli.

Granata sa brda ubija roditelje desetogodišnjaka tokom opsade Sarajeva 1994. godine. Dečak (Stanislav Ručnov) prestaje da govori, a prihvata ga komšinica (Anita Mančić) i odgaja kao svog sina. Ubrzo počinje da luta ulicama sa školskim drugom, gde prerano i prebrzo prolazi kroz proces sazrevanja i odrastanja.

Ratne strahote se sagledavaju iz vizure dva dečaka (Stanislav Ručnov i Muhamed Dupovac). Mladi glavni junaci ispredaju izuzetnu i saosećajnu priču o gubitku, odrastanju u opkoljenom Sarajevu, prvoj zapaljenoj cigareti, milosrđu, moralnosti i hrabrosti.

Skerlić ističe da nije želeo da rekonstruiše Sarajevo početkom 90-ih, već se bavio pričom o dečaku u užasu ratnih okolnosti. Opisuje glavne junake i njihovo ugroženo detinjstvo: “Toj deci za njihove ožiljke i za strahove smo svi mi krivi, bilo činjenjem bilo nečinjenjem”.

Dečake su igrali Stanislav Ručnov, Muhamed Dupovac i Kenan Musić, a komšije Anita Mančić, Bojana Maljević, Slavko Štimac, Milica Mihajlović, Mugdim Avdagić, Sandra Ljubojević, Enver Petrovci, Ivica Vidović

Hobit 11. decembar 2014. Ponoćne projekcije filma „Hobit: Bitka pet armija“ 3D u bioskopima Cineplexx Kako se rešiti 27. novembar 2014. „Kako se rešiti šefa 2“ u Cineplexxu Pingvini sa Madagaskara 27. novembar 2014. „Pingvini sa Madagaskara“ u Cineplexxu FAF 26. novembar 2014. 20. Festival autorskog filma · ·