Ulična galerija
24. apr
KULTURA · art

Izložba ilustrovanih plakata “Mambo-džambo”, umetnika Igora Hofbauera, nastup hora Gerontološkog centra “Bežanijska kosa”, Yva & the Toy George, Lenhart Tapes i DJ set Cica Mica šlagerica predstavljaju rođendanski specijal galerije!

Igor Hofbauer je ne samo zagrebačka, ne samo regionalna, nego i evropska zvezda alternativne scene! Čuven po vizuelnom identitetu alternativnog muzičkog pravca u Hrvatskoj, kao i originalnim plakatima za koncerte preko 100 muzičkih grupa u zagrebačkom klubu Močvara. Stari prijatelj festivala Novo Doba, apsolutni saučesnik u Fijuk mreži, autor od kojeg se uvek traži plakat više!

Ulična galerija, Čavketov pasaž
Događaj na Facebooku

Dođite da se uverite kako je moguće u Novom Zagrebu nacrtati plakat za kinesku turneju francuskog benda, štampati taj isti plakat u Zemunu i tu transkulturnu saradnju ostvariti bez i uprkos mambodžambo evropskim fondovima za podsticanje multikulturne saradnje.

Na izložbi biće predstavljeni sveže štampani plakati iz Matrijaršijske radionice, već legendarne plakati u sito i offset štampi, kao i nekoliko orignala. Prepoznatljivost Hofbauerovog crteža, sa korenima u klasičnim američkim stripovima, film noir-u, pop art-u, nemačkom ekspresionizmu i ruskom konstruktivizmu, krije se u jednostavnim, svedenim, linijama kratkim i jasnim, bez suvišnih ukrasa i detalja. Hofbauer je prikladan rođendanski poklon za mračne gradske prolaze gde se smucaju protuve i namernici sumnjivih intencija i morala.

Igor Hofbauer, rođen je u Zagrebu 1974. godine. Studirao je na Akademiji primenjenih umetnosti u Zagrebu, a kasnije se posvetio dizajnu i ilustraciji. Čuven je po vizuelnom identitetu alternativne muzičke scene u Hrvatskoj i preko, a autor je mnogih prepoznatljivih plakata i CD omota na evropskoj sceni.  Njegov rad objavljen je u knjizi „The Art of Modern Rock” koja predstavlja selekciju najboljih rok postera u poslednjih pedeset godina (Paul Gruschkin and Dennis King, 2004). Učestvovao je na mnogim domaćim i međunarodnim izložbama. Objavljivao je svoje radove u eminentim međunarodnim publikacijama. Takođe, kao scenograf realizovao je nekoliko pozorišnih predstava, a bio je angažovan i na hrvatskoj nacionalnoj televiziji. Autor je popularne televizijske emisije za tinejdžere – Briljanteen.

Ulična galerija u četvrtu godinu postojanja ulazi sa preko 50 izložbi iza sebe, kao i velikim brojem festivala, radionica i koncerata koji su upotpunili prethodne tri sezone. Nekada ruinirani mračni prolaz, a sada jedinstvena gradska galerija, svojim specifičnim položajem u javnom prostoru privukla je jako veliki broj posetilaca. Pored otvorenosti za mlade i neafirmisane autore, galerija je posebnu saradnju ostvarila sa Ekspedicijom Inex film, a i sa institucijama kao što su Muzej savremen umetnosti, Kulturni centar Beograda i Oktobarski salon. Ulična galerija deo je Nezavisne kulturne scene Srbije. Gаlerijа je predloženа i zа „Evropsku nаgrаdu zа jаvni prostor“ u Bаrseloni zа 2014. godinu.

Nemanja Jehlička 23. avgust 7200. Izložba Nemanje Jehličke u Parobrodu Summer3p festival 23. avgust 6400. Summer3p festival proslavlja jubilej Maša Zorić 2. april 2015. Izložba crteža Maše Zorić “Ljubavna pošta i još jedna priča” u UK Parobrod Ivana Kalina Mitrović 24. mart 2015. Istrajnost mitskog: Izložba „Ethnic Vibes” Ivane Kaline Mitrović