Radomir Konstantinović
9. nov
PULS GRADA · aktuelno

Pokret “Novi optimizam” poziva vas na tribinu “Duh palanke i fašizacija društva” koja će biti održana 9. novembra u 19 h u Medija centru, Terazije 3/2.

Na tribini će govoriti: Novi Nebojša Milenković, istoričar umetnosti i književnik, Aleksandar Sekulović; potpredsednik Saveza antifašista Srbije, Srđan Milošević; istoričar; Marjan Čakarević, pisac; Janko Baljak, reditelj i profesor na FDU.

Medija centar, Terazije 3
Novi optimizam
Događaj na Facebooku

Ovo je peta po redu tribina “Duh palanke i fašizacija društva” koju na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma organizuje Pokret “Novi optimizam”. Borba protiv ksenofobije, svih oblika ekstremizma, uključujući i najmračniji oblik – fašizam, misija je Pokreta „Novi optimizam“ od njegovog nastanka.

Kako se oduprti neofašizmu? Da li povećana tolerancija društva na različite oblike verbalnog i fizičkog nasilja – pre svega u javnoj sferi – pored njegove brutalizacije, doprinose i pojačanoj fašizaciji društva? Koji su mehanizmi našeg društva da se samozaštiti i zašto mehanizmi u ovom trenutku izgledaju blokirani… Samo su neka od pitanja koja će biti postavljena na ovogodišnjoj tribini.

Na prvoj godišnjici smrti Radomira Konstantinovića 2012. godine, Pokret “Novi optimizam” pokrenuo je inicijativu u Subotici da se osnuje Odbor za očuvanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića. Od tog trenutka “Novi Optimizam” je deo svih aktivnosti tog Odbora i svih drugih delovanja koji doprinose tom cilju. Istovremeno sa osnivanjem Odbora organizovana je i prva tribina “Duh palanke i fašizacija društva” koja se tradicionalno svake godine održava na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, što je još jedan vid očuvanja misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića.

Pokret “Novi optimizam” organizovao je dve promocije knjige “Konstantinović. Hronika” Radivoja Cvetićanina. Video izveštaj sa oba događaja možete pogledati na linku.

OktoberFestcover 20. oktobar 2017. Novosadski Oktoberfest Stand Up Fest 17. oktobar 2017. VII StandUpFest: 7 dana stand up komedije u Beogradu Teslathinker 12. oktobar 2017. Tesla Fest u Novom Sadu Bajaga i instruktori 14. septembar 2017. Koncert Bajage i instruktora svečano otvara Rajićeva Shopping center ·