Tuxedomoon
18. apr
KULTURA · muzika

Legendarna američka art-rok grupa Tuxedomoon nastupiće u sredu, 18. maja 2016. godine u sali Amerikana Doma omladine Beograda, u okviru svetske turneje na kojoj u celosti izvodi svoj čuveni prvi album “Half-Mute”.
Na koncertu u Beogradu, ovi giganti avangardne pop muzike ekskluzivno će izvesti svoje najpoznatije delo – album “Half-Mute” – po prvi put u celosti. Obeležavanje godišnjice ovog izdanja počelo je prošle godine svetskom turnejom koja još uvek traje. U našem regionu, Tuxedomoon će posetiti samo Beograd, što daje dodatnu važnost ovom jedinstvenom koncertu.

Dom omladine, Makedonska 22
1200
Događaj na Facebooku

Half-Mute je remek delo, ploča koja je 1980. izmenila tokove popularne muzike unoseći u nju avangardne tendencije. Tuxedomoon su jedno od najvecih imena „novog talasa“ sa kraja sedamdesetih, američki sastav koji je, uz The Residents, bio u žarištu „post-punk“ estetike u umetničkom undergroundu. Izdavačka kuća za koju su snimali, Ralph Records, bila je dom jedne audio mini-revolucije, koja je postavila nove standarde kada je u pitanju ne-konformistička kreacija i pristup pop pesmi, u kome je bilo dozvoljeno mesanje žanrova: od džeza, preko kabarea do psihodeličnog roka i slobodne upotrebe elektronike. Osim toga, zahvaljujući saradnji sa pozorištima, Tuxedomoon su bili i ostali pioniri multimedijalnog nastupa, i među prvima su kreativno ukrštali video projekcije sa koncertnim nastupima.

Njihovi kasniji albumi takođe se smatraju klasicima: Desire je u njihovu muziku unela dance elemente, što ih je učinilo još komunikativnijim, a trilogija Holy Wars, Ship Of Fools i You iz sredine osamdesetih, definitivno ih je ustoličila kao lidere art rok zvuka i obezbedila mesto u svim dolazećim enciklopedijama. Povratnički kreativni trijumf sa albumom “Cabin In The Sky” 2004, predstavio ih je na najbolji mogući način novoj publici, odrasloj na digitalnom zvuku. Okosnicu sastava osnovanog 1978. i dalje čine Steven Brown, Blaine L. Reininger i Peter Principle – svaki za sebe jedinstvena umetnička ličnost i virtuoz na svom instrumentu. Sastav je osnovan u San Francisku i na svojom počecima je bio vezan za kalifornijsku scenu, ali je u toku svoje karijere menjao lokaciju više puta, selio se u Evropu i nazad u Ameriku, da bi – takođe među prvima – postao pravi globalni bend, sa članovima grupe raštrkanim po celom svetu.

Beograd voli ploče 16. april 2016. Obeležavanje Svetskog dana vinilnih ploča na Cvetnom trgu Koncert Bernays Propaganda 15. april 2016. Bernays Propaganda + Triko u Elektropioniru cover5 12. april 2016. Resonate festival Sioux svirka garaža i pank 9. april 2016. Zvuk garaže u klubu Sijuks