Vampirska akademija
12. feb
KULTURA · film/TV

Rouz Hetavej je polu čovek – polu vampir, i trenira da postane čuvar u Sent Vladimir Akademiji koju posećuju devojke nalik njoj. U njihovom svetu postoje dobri i loši vampiri: Moroj, koji žive među ljudima, i uzimaju samo krv od donatora, a takođe imaju sposobnost kojom mogu da kontrolišu četiri elementa – vodu, vazduh, vatru i zemlju, kao i Strigoj, krvožedni zli vampiri koji piju krv sa namerom da ubiju.

Delta City, Jurija Gagarina 16-16A, Beograd; Kragujevac Plaza, Bulevar kraljice Marije 56, Kragujevac
Cineplexx

Ukoliko niste stigli da pročitate Vampirsku akademiju, a želite da pogledate film, odgovaramo na 3 pitanja – ko su dampiri, moroji i strigoji?

Moroji su se rodili kao vampiri. Smrtni su, mogu da podnesu sunce, ali im ono crpi snagu. Zbog sunčeve svetlosti moraju da ograniče svoje pojavljivanje i da započinju dan u sumrak.

Dampiri su nastali kao potomci parova moroja i ljudi, ali od kako su se vampiri povukli iz ljudskog sveta, oni nastaju iz veze moroja i dampira, pa su takođe poluljudi / poluvampiri. Dampiri nisu u mogućnosti da imaju potomstvo i za to su im potrebni moroji.

Strigoji su besmrtni, zli vampiri iz Vampirske akademije koji nikako ne podnose sunčevu svetlost. Oni su vođeni željom za krvlju, naročito krvlju moroja. Ta krv ih čini jačim i težim za uništavanje. Strigoji imaju veću snagu, bolje reflekse i čula dampira, i skoro da je nemoguće da ih neko ubije.

Američka prevara 6. februar 2014. U bioskopima: „Američka prevara“ Rođeni iz mraka 6. februar 2014. U bioskopima: „Rođen iz mraka“ Lego 6. februar 2014. U bioskopima: „Lego“ Povratak u ring 30. januar 2014. U bioskopima: Povratak u ring · ·