Create in Residence
19. avg
KULTURA

Program rezidencijalnih boravaka za dizajnere, arhitekte, pisce i strip crtače realizuje se od 2014. godine u saradnji sa nizom partnera iz Švedske. Create In Residence biće predstavljen u četvrtak, 25. februara u UK Parobrod, uz prisustvo predstavnika partnerskih institucija i dosadašnjih učesnika programa, a ovom prilikom biće najavljen i novi ciklus rezidencijalnih razmena u 2016. godini

UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a
Događaj na Facebooku

CREATE IN RESIDENCE je multidisciplinarni međunarodni program posvećen rezidencijalnim boravcima autora u Švedskoj i Srbiji koji je 2014. godine inicirao Švedski institut, u saradnji sa Novom Iskrom, festivalom Krokodil i nizom partnerskih organizacija iz Švedske. Interdisciplinarni rad, pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama korisnika i specifičnosti organizacija koje će ih ugostiti glavne su odlike ovog programa.

Tokom protekle dve godine, 23 autora iz domena dizajna, književnosti, arhitekture i stripa je uzelo učešće u programu, dok se na konkurse za rezidencijalne boravke u obe zemlje prijavilo više od 300 autora. Brojni dizajneri i pisci provodili su između 4 i 8 nedelja kao gosti partnerskih organizacija, uz punu stipendiju i plaćene troškove puta i boravka, a u istom periodu je održano i više od 15 predavanja, prezentacija i radionica sa lokalnim autorima.

Ovog četvrtka, 25. februara sa početkom u 19 h, u UK Parobrod biće predstavljen dosadašnji tok programa, kao i iskustva nekih od učesnika iz Srbije i Švedske. Biće predstavljen ovaj specifičan format rezidencijalnih boravaka, kao i planovi za širenje ove platforme na saradnju sa drugim zemljana i detalji novog ciklusa u 2016. godini.

Sa nama će biti švedska dizajnerka Josefin Vargö, beogradski ilustrator Nenad Dodić, pisci Anisur Rahman i Bojan Babić, kao i strip autorka Ana Petrović. Svi oni će predstaviti svoja iskustva sa studijskih boravaka u Švedskoj i Srbiji, a gostima će se obratiti i predstavnici Švedskog instituta, inicijatora projekta – Jenny Bergström, zadužena za dizajn sekciju, i Henrik Enbohm koji vodi odsek za književnost.

Pored Švedskog instituta, u programu učestvuje i niz drugih istaknutih partnera iz Švedske, uključujući Baltički centar za pisce i prevodioce (BCWT), kulturni centar Stpln i Univerzitet iz Malmea, Form/ Design Center, IASPIS i Švedski centar za strip. Ovom prilikom pridružiće nam se i Lena Pasternak ispred BCTW-a, kao i Oyuki Matsumoto ispred progresivnog kulturnog centra Stpln, koje će ukratko predstaviti rad svojih organizacija. Domaćini događaja su Krokodil, Nova Iskra i Ambasada Švedske u Srbiji.

Ulaz na program je besplatan, a početak je najavljen za 19 h, u četvrtak 25. februara u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a).

Fijuk 29. januar 2016. Fijuk 2016: Sajam malih izdavača Slobodan Šnajder 19. januar 2016. Slobodan Šnajder u CZKD-u: Doba ekstrema, doba prevlasti ideologija Izložba Zorana Velimanovića 5. novembar 2015. Jedinstvena jednovečernja izložba u Galeriji fresaka 11951210_1078197838881254_5172473619429898566_n 2. oktobar 2015. StandUpFest 2015 – tri dana komedije u Beogradu · · ·