4. rođendan Ulične galerije
15. apr
KULTURA · art

Četvrti rođendan Ulične galerije biće obeležen otvaranjem izložbe crteža „Nebo je plavo!“ slikara Tadije Janičića i muzičkim specijalom u okviru koga nastupaju hor Gerontološkog centra Bežanijska kosa, grupa Moussaka, a tu su i razna DJ iznenađenja.

Pre tačno četiri godine na inicijativu kolektiva Ministarstvo prostora/Mikro Art, napušteni i neiskorišćeni javni prostor u centru Beograda oplemenjen je otvaranjem Ulične galerije, jedinstvenog izlagačkog prostora koji je gradu doneo mnoštvo zanimljivih dešavanja, brojne izložbe, festivale, radionice, filmske projekcije i koncerte.

Zahvaljujući mnogobrojnim umetnicima, prijateljima i kolegama uspešno su teme koje smatraju važnim približili publici i široj javnosti, i istovremeno pokazali šta sve može da se postigne transformacijom jednog zapuštenog gradskog prostora.

Ulična galerija, Čavketov pasaž
Ulična galerija
Događaj na Facebooku

Ponosni na činjenicu da u petu godinu ulaze sa trocifrenim brojem programa, a većinu su ostvarili na osnovu odlične saradnje sa nezavisnom scenom, pojedincima i kolektivima čiji se rad bazira na kritičkom promišljanju i stvaranju novih društvenih odnosa.

Pored podrške mladim umetnicima i samo-organizovanim kolektivima, ističu i značajne saradnje sa Muzejom savremene umetnosti, Kulturnim centrom Beograda, BINA-om, Oktobarskim salonom, ULUPUDS-om, galerijom Remont i dr. Od početka 2015. godine Ulična galerija aktivno sarađuje i uređuje program sa kolektivom Novo doba. Pored toga, galerija je od svog nastanka i aktivan član Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS). Takođe, projekat, program i ideja Ulične galerije predstavljena je na mnogim izložbama i skupovima u zemlji i inostranstvu, а 2014. godine predložena je za „Evropsku nagradu za javni prostor“ u Barseloni. Krajem 2015. godine Ulična galerija inicirala je nastanak Mreže uličnih i otvorenih galerija Srbije, u saradnji sa kolegama iz Valjeva, Smedereva, Šabca, Novog Sada, Vranja i Beograda.

Izbor radova pod nazivom Nebo je plavo! Tadije Janičića duhovito i provokativno predstavlja život savremenog čoveka i daje kritički komentar na društvo u kojem živimo. Umetnik rekontekstualizuje sadržaje savremenog načina života, a njihovom interpretacijom poigrava se sa moralnim načelima i normama, otkrivajući slojeve banalnosti, ironije i paradoksa. Naime, karakteristika Tadijinog stvaralaštva jeste poigravanje sa motivima savremenog društva i brutalna banalizacija frustracija savremenog čoveka, praćena jedinstvenim vizuelnim izrazom.

Muzička pratnja tokom rođendanskog slavlja biće Moussaka duo bend iz Beograda, koji sviraju ex-Yu narodnjačke himne u surf maniru, a tu je i hor Gerontološkog centra Bežanijska kosa.

4 elementa 15. april 2016. „Četiri elementa – dani evropske primenjene umetnosti u Beogradu“ u Muzeju grada Beograda Art & Science izložba 19. decembar 7200. Izložba „Art&Science“ tokom aprila u KCB-u cover1 3. mart 2016. Izložba „Urban Traveler‟ u umetničkom prostoru U10 Lidija Delić 23. februar 2016. Otvaranje izložbe „Međuprostor“ Lidije Delić · · ·