Pierrot Lunaire Bruce LaBruce
24. jun
KULTURA · film/TV

Tokom četvorodnevnog IDAHO Films programa u prostorijama Ustanove Kulture Parobrod, u saradnji sa lokalnim i regionalnim partnerima i nezavisnim produkcijama i autorima, biće prikazana aktuelna domaća i strana kinematografska ostvarenja koja se na različite načine bave LGBTQI i kvir tematikom. Prikazivanje igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova otvara prostor u kome ovi filmski autori i autorke mogu javno da deluju i tako dobiju neophodnu vidljivost, ali i sugeriše načine na koje se kroz film i video može boriti za slobodu izražavanja i senzibilisati javnost o pitanjima koje ugrožavaju LGBTQI zajednicu i boriti se za društvo oslobođeno diskriminacije, homofobije i transfobije.

do
UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a
UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a

U okviru ovog programa u Sali Kulturnog Centra REX održaće se pop-up izložba fotografija pod nazivom “SNAPSHOT JEDNAKOSTI” koja prikazuje trenutke sa LGBTQI venčanja u Njujorku autora Gorana Veljića, savremenika i svedoka sociološke i antropološke promene koju je ovom gradu bračna jednakost donela.

Program IDAHO Films:

utorak 24. jun – selekcija filmova međunarodnog festivala kvir filma Merlinka

sreda 25. jun – Queer Zagreb predstavlja Queer Momenti

četvrtak 26. jun - IDAHO Belgrade predstavlja selekciju igranih i dokumentarnih filmova lokalne i regionalne produkcije

petak 27. juna – IDAHO Belgrade premijerno u Srbiji prikazuje film Pierot Lunnaire, adaptaciju čuvene Šoenbergove opere u režiji kanadskog autora Bruce LaBruce-a, koji je nakon svoje svetske premijere na festivalu Berlinale u januaru 2014. osvojio Teddy nagradu.

Cinema city 24. avgust 9800. Počinje Cinema City u Novom Sadu FIFA Ujedinjene strasti 19. jun 2014. U bioskopima: „FIFA – Ujedinjene strasti“ Krive su zvezde 24. avgust 9600. U bioskopima: „Krive su zvezde“ Iz ženskog ugla 6. jun 2014. Vikend francuskog filma „Iz ženskog ugla“