Herbert manja - Goethe Fest 2016.
6. okt
KULTURA

Festival savremenog nemačkog filma GoetheFEST koji uspešno, 5. put za redom, organizuju Goethe Institut i Kulturni centar Beograda biće održan pod sloganom REALITY BITES. Publika u Beogradu, Novom Sadu i Nišu imaće priliku da vidi ukupno dvanaest filmova, tokom sedam festivalskih večeri. U pitanju je odabir filmova sa Berlinala 2016. ali i najvažnije aktuelne dobitnike Nemačke filmske nagrade.

Festival otvara film rediteljke Doris Derije “Pozdravi iz Fukušime”, koji govori o mladoj Nemici koja bežeći od neostvarenih životnih snova putuje u Japan i pridružuje se organizaciji Clown4Help. Autorka spaja fikciju i realnost, a kao stilsko sredstvo koristi crno-bele snimke pejzaža koje je nakon havarije u japanskoj nuklearnoj elektrani načinila ostarela gejša, jedna od dve glavne junakinje filma.

Iz ovogodišne selekcije posebno bismo izdvojili jedini nemački film u zvaničnoj konkurenciji Berlinala – “24 nedelje” Ane Zora Berahed. Mlada rediteljka koristi dokumentarističku kameru, a pored glumaca angažuje pravo medicinsko osoblje, u potresnoj priči o ženi koja saznaje da će dete koje nosi najverovatnije imati težak hendikep, pa je prinuđena da donese odluku o daljem toku trudnoće. Glavnu ulogu igra poznata nemačka glumica Julija Jenč.

do
Dvorana Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6
GoetheFest
250
Događaj na Facebooku

Ljubitelje dobrog filma ove godine očekuje i film Agonija Davida Kleja Dijaza koji govori o sudbini dvoje protagonista pomoću vesti iz dve realnosti, a bavi se porastom nasilja i nedostatkom perspektive za mlade ljude između 20 i 30 godina. Na programu je i debitantski dugometražni igrani film reditelja Tomasa Štubera Herbert, koji je dobio srebnu Nemačku filmsku nagradu u kategoriji igrani film, dok je glumac Peter Kurt osvojio prvu nagradu za glavnu mušku ulogu. Scenario o bokseru koji stari Štuber je pisao zajedno sa piscem Klemensom Majerom, koji je prošle godine bio počasni gost GoetheFESTa.

Aktuelne teme migracije i izbeglištva zastupljene su u filmu Otac (Babaj) debitanta Visara Morine, o dečaku sa Kosova koji 90-ih godina 20. veka sam kreće za Nemačku ne bi li pronašao oca, kao i u diplomskom filmu Meteorštrase Aline Fišer, o mladiću iz Libana koji je uspeo da stigne u Berlin, ali bez ikakvih izgleda za budućnost…
Vrhunac, a ujedno i završnica 5. GoetheFEST-a biće film Država protiv Frica Bauera Larsa Kraumesa, dobitnika zlatne Nemačke filmske nagrade za 2016. u brojnim kategorijama. Film se bavi Nemačkom nakon Drugog svetskog rata i borbom nepokolebljivog državnog tužioca Frica Bauera da izvede pred sud nacističke zločince i da ih osudi za zlodela koja su počinili u koncentracionim logorima…

Za ovogodišnju selekciju „Reality Bites“ realnost je sveprisutna, a često i bolna. Likovi u filmovima se bave odrastanjem, nadom i beznađem, ljubavnim i političkim aferama, kulturnim i seksualnim identitetima, a često i izbeglištvom. Sve u svemu, realnost je u nemačkoj filmskoj fikciji danas prisutnija no ikad. U ovim filmovima značajnu ulogu, baš kao i u američkoj tragikomediji ‘Reality Bites’ iz 1994. godine, igra dokumentaristički pristup.

Od 13 – 19. oktobar 2016.
Kulturni centar Novog Sada, Katolička porta 5

24 – 29. oktobar 2016.
Niški Kulturni centar, Stanoja Bunuševca bb

Mladi duh Evrope 9. septembar 2016. Mladi duh Evrope u DKSG Krokodil festival 24. jun 2016. Festival KROKODIL – na putu oko sveta Mikser festival 8. jun 2016. MIKSER FESTIVAL 2016: Osetljivo društvo cover5 21. maj 2016. 13. Noć muzeja: 250 događaja širom Srbije · ·