Herta Miler
23. okt
KULTURA · knjige

Herta Miler, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2009. godine, predstaviće se pred beogradskom publikom u ponedeljak 23. oktobra od 20 sati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u okviru književne večeri pod nazivom Logika 29. februara. Razgovor s Hertom Miler vodiće nemački novinar i pisac Mihael Martens zajedno s piscem i prevodiocem Ivanom Ivanjijem.
Život u totalitarizmu, strategije bekstva, odbrane ili barem očuvanja kako mentalnog tako i fizičkog zdravlja, neprestana potraga za slobodom od terora podjednako kao i od zagušljivosti, neiskrenosti i sveopšte paranoje, sve su to teme koje čine okosnicu književnog dela Herte Miler, jedne od najčuvenijih savremenih svetskih spisateljica.

do
Jugoslovensko dramsko pozorište, Kralja Milana 50
4 zemlje 1 jezik

Posebna poslastica ove jedinstvene večeri biće nastup naše ugledne glumice Mirjane Karanović, koja će čitati izvode iz prevedenih dela Herte Miler.

U saradnji s izdavačkom kućom Laguna, koja objavljuje knjige Herte Miler u Srbiji, biće organizovano potpisivanje knjiga u foajeu pozorišta neposredno nakon događaja.

Besplatne karte za ovaj događaj mogu se preuzeti od 8. oktobra na blagajni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Simultani prevod je obezbeđen.

Herta Miler rođena je i odrasla u Rumuniji, u porodici banatskih Nemaca. Emigrirala je u Nemačku, gde živi kao slobodna spisateljica. Dobitnica je mnogih književnih nagrada. Godine 2009. dobila je Nobelovu nagradu za snažno književno delo koje pretežno govori o rumunskoj diktaturi. U Srbiji su do sad prevedena tri njena prozna dela, Die Atemschaukel (Ljuljaška daha, Laguna, 2010), Der Mensch ist ein großer Fasan auf der Welt (Čovek je veliki fazan na ovom svetu, Laguna 2011), Der Fuchs war damals schon die Jäger (Lisac je oduvek bio lovac, Laguna 2015), kao i knjiga izabranih pesama Mačke na parkingu (2010).

Čumić Book Fest 14. septembar 2017. Čumić Book Fest 3+: Razgovori o književnosti, koncerti, stand-up nastupi … cover aristokratsko stopalo 19. jul 2017. Promocija knjige „Aristokratsko stopalo“ Bekim-Serjanovic-06crop 4. jul 2017. Bekim Sejranović promoviše novu knjigu u Beogradu cover marchelo 28. jun 2017. Novi roman Marčela i druženje sa čitaocima ·