Bitef
20. sep
KULTURA · pozorište

Osnovno polazište za razmišljanje o ovogodišnjoj selekciji Bitefa je stogodišnjica od izbijanja Prvog svetskog rata. Delimično zbog toga što je reč o istorijskom datumu koji je veoma značajan za prostor na kom živimo, a delimično i zbog činjenice da je ova godišnjica dobila posebno mesto i značaj u većini evropskih država i to naročito u polju kulture. Reinterpretacija Prvog svetskog rata iz perspektive istoriografije otvorila je novo bojno polje između zagovornika tradicionalne, percepcije Prvog svetskog rata i pristalica aktuelnog „revizionističkog“ koncepta kojim se pomenuti tradicionalni pristup, donedavno dominantan u školskim udžbenicima, potpuno relativizuje, proizvodeći konfuziju identiteta agresora i žrtve, ali i novu ostrašćenost koja pokazuje da Prvi svetski rat nije tek vremenski omeđeni istorijski događaj već početak dugotrajnog procesa koji zapravo nikada nije okončan, a čija dnevnopolitička upotreba može biti, i jeste, izvor novih konflikata. Pucnji u Sarajevu tako postaju pucnji mogućeg borca za slobodu ili mogućeg teroriste, a Prvi svetski rat postaje povod i sredstvo savremenog političkog repozicioniranja.

do
BITEF

Pod sloganom „Prošlost je sada“ na ovom prestižnom pozorišnom festivalu biće prikazano 13 predstava. Osnovno polazište ovogodišnje selekcije je stogodišnjica od izbijanja Prvog svetskog rata. Festival otvara predstava A gde je revolucija, stoko? Boruta Šeparovića (Montažstroj, Zagreb) a zatvara Front Luka Persevala (Talija teatar, Nemačka). U glavnoj selekciji su i predstave Grobnica za Borisa Davidoviča Ivice Buljana, Zmajeubice Ive Milošević, Mali mi je ovaj grob Dina Mustafića, Neoplanta Andraša Urbana, Aleksandra Zec Olivera Frljića i druge.

Festival savremene srpske dramaturgije 13. jun 2014. Festival savremene srpske dramaturgije u Parobrodu Sterijino pozorje 26. maj 2014. Počinje festival Sterijino pozorje Kokice (ne) goje 15. april 2014. Predstava „Kokice ne goje“ u Domu omladine Beogradski festival igre 30. mart 2014. 11. Beogradski festival igre · · ·