Književne večeri na Kosančićevom vencu
7. avg
KULTURA · knjige

Svakog petka, od početka jula, na Kosančićevom vencu se organizuju susreti sa značajnim ovdašnjim piscima, u okviru ciklusa „Večeri na Kosančiću“. U petak, 7. avgusta specijalni gosti manifestacije biće književnici koji su učestvovali na ovogodišnjoj međunarodnoj književnoj koloniji Tršić 2015, a tokom avgusta će svoja dela, u neposrednoj komunikaciji sa publikom predstaviti Milena Marković, Filip David i Božo Koprivica.
Ove godine, 3. jula, Večeri na Kosančiću je otvorio dramski pisac Dušan Kovačević, a potom su usledili i susreti sa Borislavom Čičovačkim i Vladimirom Pištalom.
Milena Đorđijević, urednik programa „Večeri na Kosančiću“, podseća da je manifestaciju pokrenula Narodna biblioteka Srbije 2012. godine, sa ciljem da se književnost, pisci i publika vrate na Kosančičev venac, mesto gde se, pre aprilskog bombardovanja 1941. godine, nalazila zgrada Narodne biblioteke.

Kosančićev venac
Narodna biblioteka Srbije

Koncept manifestacije, navodi Milena Đorđijević, podrazumeva razgovor sa književnicima i čitanje njihove umetničke proze i poezije, kao i čitanje umetničkih dela u rukopisu.

– Mnogi značajni pisci gostovali su proteklih godina na Kosančićevom vencu. Tako je Svetlana Velmar Janković čitala svoj, tada još neobjavljeni roman, Prozraci, Vladimir Pištalo je predstavio delove iz rukopisa Romana o Andriću, Igor Marojević je čitao rukopis zbirke priča Beograđanke. Na Večerima na Kosančiću svake godine gostuje i aktuelni dobitnik NIN-ove nagrade, a tu su i gosti iz regiona i Evrope.

Milena Đorđijević ističe i da su popularne, zanimljive i posećene Večeri na Kosančiću pokazale da publici, književnicima i dobroj književnosti nije potreban posrednik već samo prostor gde je moguća – razmena i komunikacija.

Za ovaj petak najavljeno je književno veče na kom će beogradskoj publici biti predstavljeni učesnici Međunarodne književne kolonije Srpskog književnog društva Tršić 2015. koja se realizuje u saradnji sa Centrom za kulturu Vuk Karadžić iz Loznice i Narodnom bibliotekom Srbije. Publika će imati priliku da čuje najnovije pesme renomiranih i interesantnih pesnika, Stanke Hrastelj iz Slovenije i Davora Ivankovca iz Hrvatske, kao i poeziju srpskog pesnika Marjana Čakarevića, i odlomke iz prve prozne knjige autorke Marije Midžović. U programu će učestvovati i književni prevodioci – Ala Tatarenko iz Ukrajine i Vil Firt koji živi u Berlinu. Oni će govoriti o tome kako vide srpsku književnu scenu.

Do kraja avgusta, petkom u 19 h, na Kosančićevom vencu gostovaće Milena Marković (14.08), Filip David (21.08) i Božo Koprivica (28.08).

– Milena Marković, dramska spisateljica i pesnikinja, čitaće svoju poeziju po izboru, sa aktuelnim Ninovim laureatom razgovaraćemo na različite teme, a filozof voleja i driblinga Božo Koprovica iznenadiće publiku izborom iz svoje proze koju će čitati jedna istaknuta srpska glumica, najavljuje Milena Đorđijević.

Ju Nesbe 24. jun 2015. Mračna strana Sneška Belića – Norveški majstor trilera Ju Nesbe 4. Beogradski festival evropske književnosti 23. jun 2015. 4. Beogradski festival evropske književnosti Dragan Velikić 18. jun 2015. „Islednik“ Dragana Velikića u UK Parobrod Treći festiva Čitam Čitaš 13. jun 2015. Treći festival knjige – ČitamЧиташ ·