Xiu Xiu
6. nov
KULTURA · muzika

Američki alternativni bend Xiu Xiu (Šu Šu) posetiće Beograd i u četvrtak, 6. novembra u okviru promotivne turneje albuma „Angel Guts: Red Classroom“ održati koncert u Klubu Doma omladine Beograda.

Xiu Xiu je ime iza kojeg se krije beskompromisni talenat i majstorstvo multiinstrumentaliste i pevača iz Los Anđelesa Džejmija Stjuarta, kome se u ostvarenju audio-vizuelnih snova i na bini i u studiju pridružuju brojni saradnici – poslednjih godina konstanta među njima je Anđela Seo (klavir, sint, ritam mašina).

Makedonska 22
Dom omladine Beograda
u pretprodaji 800, na dan koncerta 1.000
Događaj na Facebooku

Svake godine Xiu Xiu objavljuju brojna potpuno različita izdanja – eksperimetnalna, avant-pop, umentička, rok, destruktivna, psihodelična… a od 2002. godine do danas, učestale turneje i koncerti su sastavni deo njihovog umetničkog izražavanja.

I aktuelni Xiu Xiu album Angel Guts: Red Classroom je korak u neistraženu teritoriju, put u još jednu muzičku pustaru. Inspirisan nasiljem i delovanjem Santa Muerte, crkve u kraju oko Mekartur parka u LA-u, gde bend živi i vežba, muzika je brutalna, teška, nošena ritam mašinom, elektronikom i surovim i sirovim stihovima. Zamišljena kao tribjut radovima Einstürzende Neubauten, Suicide, Nico i eksperimentalnoj strani Kraftwerk, na trenutke Xiu Xiu postaje neko izgubljeno dete Scotta Walkera iz XXI veka.

Uživo, ovu muziku kraja sveta sviraće tročlani sastav, a Stjuartu i Seo pridružuje se genijalna njujorška retro-future bubnjarka Šejna Dankelman, poznata po saradnji sa Džonom Zornom, Joko Ono, Turstonom Murom, Cibo Matto…

Ovo je drugi nastup Xiu Xiu u Beogradu, a na istom mestu, Klubu DOB-a, nastupili su i 2005. godine, kada su predstavili treći studijski album Fabulous Muscles.

Vlada Divljan i Ljetno Kino Big Band 1. novembar 2014. Leto u Beogradu sa Divljanom i Kinom – otkazano Karmen 1. novembar 2014. Direktan prenos opere „Karmen“ iz Metropolitena Artan Lili 24. oktobar 2014. Artan Lili u KC Gradu Lačni Franz 24. oktobar 2014. Ponovo mladi: Lačni Franz nastupa u Mikseru ·