Polet
29. apr
KULTURA · knjige

Prve u nizu YU-lit poetskih večeri koje imaju za cilj da predstave autorke i autore mlađe generacije sa jugoslovenskih prostora i otvore razgovore o savremenom pesničkom stvaralaštvu, u goste nam dolaze dva pesnika iz Hrvatske, Darko Šeparović i Alen Brlek. Autori predstaviće se sa svoje dve pesničke zbirke – „Autopilot“ i „Metakmorfoze“, prvence nagrađene na konkursu za najbolji poetski rukopis autora do 35 godina „Na vrh jezika“, izdavačke kuće Algoritam i časopisa za kulturna i društvena zbivanja Zarez, 2015. i 2013. godine.

Nakon uvodnog predstavljanja i čitanja, sa gostima ćemo razgovarati o novim književno-pesničkim inicijativama čiji su organizatori sami autori, ostvrnuti se na aktuelnu (mlađu) hrvatsku pesničku scenu i tamošnje književne aktivnosti, i otvoriti diskusiju o poziciji i percepciji poezije i njenom vrednovanju na našim prostorima danas.

Polet, Cetinjska 15
Događaj na Facebooku

U predstavljanju autora i razgovoru koji sledi, učestvovaće Marko Pogačar (Split, 1984), jedan je od najznačajnih književnih glasova mlađe generacije; pesnik, esejista, književni kritičar i urednik, bubnjar.

Darko Šeparović (1987, Vela Luka) diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Objavljivao je poeziju i prozu, te književne kritike i intervjue u Zarezu, Quorumu, Autsajderskim fragmentima, knjigomat.com,agoncasopis.com. Objavio je zbirku pesama „Autopilot“ (Algoritam, Zagreb, 2015.). Sa Svenom Popovićem i Andrijom Škarom pokrenuo je „Tko čita“, program za promociju i afirmaciju autora rođenih od 1980. naovamo. Poseduje dozvolu za voditelja brodice.

Alen Brlek (1988, Zagreb), osnovnu i srednju školu završio je u Rovinju i Puli. Za zbirku poezije „Metakmorfoze“ dobio je nagradu Na vrh jezika za najbolji rukopis zbirke poezije autora do 35 godina (Algoritam, 2013.). Alen piše od najranijih dana, pisao je prvo rap liriku, a onda, nakon eksperimentiranja i u traženja forme u kojoj bi se osećao prirodnije, dolazi do poezije. Trenutno živi u Dugom Selu.

Razgovor će voditi Danilo Lučić.
Koncept: Vesna Bjedov, Danilo Lučić

Knjige 28. april 2016. Pet godina časopisa posvećenog prevodnoj književnosti – Asymptote Paolo Sorentino 21. april 2016. Specijal: Paolo Sorentino – razgovor o romanu „Svi su u pravu“ i projekcije filmova Venecijanski geto 29. mart 2016. Promocija knjige „Sirena koja se smeši“ Mirjane Ognjanović u UK Parobrod Aleksandar Zograf izložba 4. januar 2016. Aleksandar Zograf: Zlato na Mesecu – izložba i predstavljanje knjige stripova) · ·