Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Kako da omekšate nezreo kivi?

Kiselkast i neodoljivog ukusa, kivi je voće koje možete konzumirati na različite načine. Odličan je za smoothy, dekorativan na tartovima, ali podjednako slastan i ako se jede samostalno kašikom. Pored toga što povoljno utiče na organizam tokom zimskih meseci, kivi je zgodan i za odlaganje, jer dugo čuva svežinu. Jednostavno ga spakujte u frižider, ali dalje od druge hrane na polici, i zadržaće svoje hranljive vrednosti gotovo mesec dana. Međutim, šta raditi kada nam se baš jede kivi, a on nije dovoljno zreo? Potrudili smo se da pronađemo odgovor na ovo pitanje. Sledite postupak u nastavku, korak po korak, i moći ćete da uživate u ovom sočnom voću brže nego što ste mislili.

  • Izaberite pravu sortu kivija

Pri kupovini kivija u radnjama, birajte onaj koji nema fleke po kori. Voće treba da bude čvrsto, te se nemojte opterećivati da li je manje ili veće. Mali plodovi uglavnom su istog ukusa kao i veći.

  • Stavite kivi u frižider, dok vam ne zatreba

Sećate se da smo već spomenuli kako je kivi lak za odlaganje. Samo ih odvojite u zaseban deo police, jer druga hrana koja se nalazi u blizini može promeniti njegov ukus i izgled.

  • Izvadite kivi na sobnu temperaturu

Ako ga ostavite u kuhinji na par dana, kivi će potpuno sazreti. Međutim, vodite računa da ne bude izložen svetlosti, jer će dobiti pege po kori ili početi da truli. Ako ste nestrpljivi da napravite voćnu salatu, stavite kivi u papirnu kesu sa jabukom ili bananom. Ovo voće ispušta etilen, koji će ubrzati sazrevanje kivija i moći ćete da ga jedete u roku od dan, dva.

  • Proverite da li je sazreo

To ćete učiniti tako što ćete nežno pritisnuti spoljašnji deo voća palcem. Ukoliko je zreo, osetićete blago udubljenje na kori.

Kivi možete čuvati i u zamrzivaču, a evo i kako. Prvo proverite da li je potpuno zreo. Zatim, oljuštite koru i iseckajte ga na kolutove. Složite komadiće na poslužavnik, a kada se zalede prebacite ih u kesu sa zatvaračem. Voće će zadržati svoju jarku boju i slatkoću, te ćete sa lakoćom pripremati sokove i smoothy.

Kivi je odličan u borbi protiv astme, jer je bogat vitaminom C. Preporučljivo je jesti svakog dana po jedan, jer time čuvate zdravlje. Pored toga, kivi jača imuni sistem. Redovnim unosom, ublažićete ili eliminisati prehladu. I, na kraju, kivi uz pomoć svojih bioaktivnih supstanci pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Stoga, smanjuje mogućnost za nastanak bolesti srca. Nadamo se da ćete primenjivati savete koje ste imali priliku da pročitate, te da će te uvrstiti kivi u svoj jelovnik u mesecima pred nama.

Izvor: Pure Wow

Fotografije: Unsplash