Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Prolećni meni uz Staropramen za vas je spremao Gastro glumac

AUTOR: Filip Milosavljević 21 May, 2020
Prolećni meni uz Staropramen za vas je spremao Gastro glumac

Život se sastoji od mnogih zadovoljstava, krupnih i sitnih i treba uživati u svima njima i iskoristiti sve ono što nam pružaju. To je najbolje učiniti tako što ćemo od svakog trenutka napraviti nezaboravno iskustvo i početi od onoga što nam je neophodno za život, poput hrane i pića. Na njihov doživljaj utiču atmosfera, posuđe i društvo u kome ih konzumiramo, baš kao i biranje prave kombinacije ukusa koji se slažu.

Biranje hrane koju konzumiramo i planiranje obroka ne treba da bude obaveza i nešto što jedva čekamo da precrtamo sa liste, već treba da predstavlja uživanje, baš kao i samo iskustvo obedovanja. Kao što svi gurmani dobro znaju, ukusi i arome hrane mogu da se pojačaju izborom pravog napitka koji će ići uz njih. Ovo prožimanje ukusa zavisi od sastojaka koji se nalaze u hrani i piću.

Jedno od pića koje uvek upotpunjava aromu hrane je pivo, koje i samo dolazi u velikom broju različitih ukusa. Koje pivo je pravi izbor uz neku hranu zavisi od njegovih sastojaka i od toga da li preovladava hmeljasta aroma, ili ima i neku citrusnu notu. U skladu sa tim, prvo treba izabrati šta vam se trenutno jede, a potom će i izbor odgovarajućeg piva biti mnogo lakši. Ono može da bude dobra dopuna već postojećim aromama, ili može da služi da svojom gaziranošću očisti jezik i nepce i omogući vam da savršeno osetite sve slojeve ukusa hrane.

Sa dolaskom proleća pojavljuju se i mnogi sveži sezonski sastojci koje obavezno treba iskoristiti prilikom pripreme hrane, jer će joj dati punu aromu. To donosi raznovrsnije mogućnosti za isprobavanje novih recepata, ili obogaćivanje i menjanje starih, a ujedno i za kombinovanje sa omiljenom vrstom piva. Verovatno vam je poznato da se pivo može dodati i direktno u neka jela tokom njihove pripreme, ali ništa se ne može meriti sa čašom ili kriglom kojom zalijemo ručak ili večeru.

Zlatno pravilo za izbor piva je balans, jer se ukusi moraju uklopiti zajedno, a nijedan ne treba da bude dominantan. Ono što vam mi preporučujemo jeste da iskoristite Staropramen pivo kao dopunu za vaše obroke, jer je u pitanju pivo koje je dovoljno aromatično da se probije kroz ukuse mesa, ali ide dobro i uz mnoge neutralnije varijante.

Izbor je na vama, a slično preporučuju i profesionalni kuvari, koji i sami često u svoje recepte uvršćuju pivo. Danas vam donosimo jedan sjajan recept Gastro glumca Slobodana Stefanovića.

Burger sa čatnijem od jabuka i luka sa grilovanim sirom

Idu lepi i topli dani, a sa njima i druženje uz dobru klopu ili dobro pivo. Uz pivo se zaista može svašta kombinovati: od lagane hrane kao što je piletina, riba, salata ili pasta pa do veoma začinjene hrane Indije, Tajlanda… Pivo ide uz mnoga jela, ali uz jedno ide najbolje – uz savršeno spremljen burger. Danas sam se igrao namirnicama, napravio sam finu kalorijsku bombu koju će lepo rashladiti dobri stari Staropramen. Burger je ispao genijalno, uz ludu kombinaciju jabuka, luka, šećera, sira… Svega po malo, i svega sasvim dovoljno.

Za dva burgera je potrebno:

  • 300 g mlevenog junećeg mesa
  • So, biber

Čatni od luka i jabuke:

  • 3 luka
  • 1 veća zelena jabuka
  • 30 g putera
  • 2 kašičice smeđeg šećera
  • Malo cimeta
  • 10 ml balzamika

Prilozi:

  • 70 g miročkog ili halumi sira
  • 2 šnite slanine
  • 2 kisela krastavca
  • 1 pečeno jaje
  • Dve zemičke za burgere

Isecite jabuke na kockice i luk na tanke režnjeve. Stavite u šerpicu sve sastojke i kuvajte 40-ak minuta, povremeno mešajući. Pred kraj dodajte balzamiko i kuvajte još koji minut. Čatni je spreman. Dok se čatni kuva, začinite meso solju i biberom, oblikujte dva burgera i stavite na maslinovo ulje da se ispeku sa obe strane. Izgrilujte sir u istom tiganju. Šnite slanine stavite u mikrotalasnu pećnicu na minut kako bi bile hrskave i ispecite jedno jaje „na oko“. Slažite sve ovim redom: na donji deo zemičke stavite čatni, pa burger. Na burger stavite grilovani sir, jaje i hrskavu slaninicu, preko par kolutova kiselih krastavaca i još malo čatnija odgore. Preklopite drugim delom zemičke i učvrstite roštilj štapićem. Poslužite uz domaći pomfrit i naravno, Staropramen. 

Savet: ukoliko ne možete da nađete sir za grilovanje, uzmite čedar sir u listovima. Pre nego što skinete burger sa vatre, stavite sir preko burgera da se lepo otopi.