Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Šta smo sve novo od hrane otkrili u ovoj deceniji

AUTOR: CityMagazine 01 Dec, 2019
Šta smo sve novo od hrane otkrili u ovoj deceniji

Više nego bilo koju dekadu u istoriji, period od 2010. do danas su obeležili raznorazni eksperimenti sa hranom. Kuvari, proizvođači hrane i drugi gastro entuzijasti su pokušavali da kombinacijom namirnica ili već gotovih jela dođu do novih ukusa, ali samo je manji broj njih imao uspeha u tome. U isto vreme, neke namirnice i recepti iz različitih delova sveta su postali dostupni širom planete.

U narednim redovima ćemo se prisetiti nekih zanimljivih ili manje zanimljivih trendova u hrani koji su obeležili poslednjih deset godina.

Avokado tost

Pre 2010. nikome nije padalo da kupuje avokado, a kamoli da ga jede za doručak, bar ne u našoj zemlji. Danas, međutim, tost namazan avokadom (ponekad i sa jajetom na oko) se može naručiti u mnogim barovima i restoranima u Beogradu, a neretko ljudi prave ovaj obrok i u svom domu.

Kronat

Kronat je kombinacija kroasana i krofne (na engleskom: donut) koja je stekla zavidnu popularnost u SAD. Ovo slatko pecivo još uvek nije zaživelo u našim krajevima i moglo se naći samo povremeno u ponudi nekih pekara i poslastičarnica.

Bademovo mleko

Ljudi kojima ne prija mleko su u ovoj deceniji dobili nekoliko alternativa, od kojih je svakako najzanimljivija bademovo mleko. Ono se danas može pazariti u većini supermarketa i prodavnica zdrave hrane, ali je i dalje za njega potrebno izdvojiti poprilično novca.

Mača late

Mača ili mleveni zeleni čaj u kombinaciji sa mlekom odnedavno je novi izbor za sve one kojima je dosadila kafa. Veruje se da ovaj napitak nudi sve zdravstvene prednosti kafe, ali bez njenih nedostataka. Možda je to istina, ali kada je u pitanju ukus, još uvek nismo ubeđeni da se radi o dovoljno dobroj alternativi kafi.

Humus

Foto: Tamorlan/Wikimedia Commons

Humus je namaz napravljen od leblebija i tahinija. On se već vekovima jede u regionu Levanta, a sa otvaranjem libanskih restorana u našem gradu, stigao je i do nas. Najčešće se maže na tortilje ili se koristi kao umak, a ukusan je i u kombinaciji sa salatama.

Izvor: Buzzfeed