Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kokteli u formi sladoleda na štapiću

AUTOR: Isidora Spasić 18 Jul, 2020
Kokteli u formi sladoleda na štapiću

Ima li išta lepše nego tokom toplih letnjih dana spojiti dva uživanja kao što su koktel i sladoled? Naravno da nema! Zamislite svoj omiljeni koktel, kao na primer: Mojito, Pina colada, Bloody Mary, Black Russian, a zatim ga samo preformulišite u sladoled na štapiću. Mi vam dajemo tri neobična recepta, a dalje eksperimentisanje ostaje na vama.

Foto: www.muydelish.com

Crno vino sa jagodama i čokoladom

Apsolutno niko ne može da odoli kombinaciji vina, jagoda, i čokolade. To je sasvim dovoljan razlog da isprobate ovu ukusnu kombinaciju u formi koktel-sladoleda.

Foto: www.spoonfulofflavor.com

Sastojci

1 šolja crnog vina (na primer Pinot noir)

450 g jagoda

½ šolje šećernog sirupa

2 kašičice balzamiko sirćeta

170 g crne čokolade

½ kašičice ulja (na primer kokosovog)

Foto: www.spoonfulofflavor.com

Priprema

Sve sastojke, osim crne čokolade i ulja, ubacite u blender i dobro izmiksujte. Dobijenu smesu ravnomerno raspodelite u silikonske modle za sladoled, pa zabodite drveni štapić u središte svake. Odložite u zamrzivač na najmanje 6 sati, a najbolje na 24 časa. Otopite crnu čokoladu zajedno sa uljem, izvucite sladolede iz modli, a zatim svaki umočite u čokoladu, tako da pokrije vrh. Brzo rasporedite koktel-sladolede na ravnu posudu prekrivenu pek papirom, i vratite u zamrzivač da se dodatno stvrdnu.

Foto: www.spoonfulofflavor.com

Bonus savet

Šećerni sirup se pravi tako što se jednaka količina vode i šećera greje na srednje jakoj vatri, sve dok se šećer u potpunosti ne istopi. Pošto se odloži sa strane da se ohladi, sirup je spreman.

Foto: www.spoonfulofflavor.com

Votka sa gumenim medama

Neobično, zabavno i ukusno su tri reči koje savršeno opisuju dotični koktel na štapiću. Uživajte u njemu na kraju radnog vremena, po mogućstvu na svojoj terasi.

Foto: www.aspicyperspective.com

Sastojci

1 ¼ šolje votke

1 ¼ gumenih meda

3 šolje gaziranog soka, tipa Sprite ili 7UP

Foto: www.aspicyperspective.com

Priprema

Ubacite gumene mede u činiju, pa ih prelijte votkom. Ostavite da odstoje najmanje jedan, a najbolje tri dana. Što su gumene mede duže u votki, više će je apsorbovati, plus će dobiti na volumenu. Gumene mede procedite iz votke, a zatim jednu trećinu rasporedite u modle za sladoled, te prelijte gaziranim sokom tako da dođe do trećine modle. Stavite u zamrzivač na jedan sat, zatim u svaki zabodite štapić, pa opet dodajte gumene mede i gazirani sok u istoj razmeri kao i prethodni put. Ponovo odložite u zamrzivač na sat vremena, pa dodajte poslednji sloj gumenih meda i gaziranog soka. Sačekajte dodatnih sat vremena, i koktel-sladoledi će biti spremni.

Foto: www.aspicyperspective.com

Bonus savet

Ovo ujedno može biti idealna poslastica za decu, samo naravno izbacite alkohol iz recepta.

Foto: www.aspicyperspective.com

Tekila sa krastavcem i dinjom

Osvežavajući miks krastavca, dinje i mente savršeno će se uklopiti sa oštrom tekilom. Iskoristite upravo ovo vreme da isprobate pomenuti koktel-sladoled, jer su dinje sada najbolje.

Foto: www.endlesssimmer.com

Sastojci

1 šolja tekile

½ većeg krastavca

1 manja dinja od oko 400 g

1 kašičica triple sec-a

1 kašičica soka od limete

1 kašičica sirupa od mente

Foto: www.pinterest.ie

Priprema

Krastavac i dinju očistite, oljuštite, i iseckajte na komadiće. Ubacite u blender dok ne dobijete finu smesu, a zatim dodajte ostale sastojke, i pustite blender da odradi svoje dodatnih 20-30 sekundi. Sada napunite vaše modle za sladoled skoro do vrha, ubacite u zamrzivač na dva sata, a zatim izvadite i zabodite štapiće u sredinu. Ponovo vratite koktel-sladolede u zamrzivač, da odstoje preko noći. Ako budete imali problem tokom izvlačenja sladoleda, samo donji deo modle provucite nakratko kroz toplu vodu.

Foto: www.zestysouthindiankitchen.com

Bonus savet

Sirup od mente se pravi slično šećernom sirupu. Iliti, pošto po instrukcijama iz bonus saveta vezanog za prvi recept napravite šećerni sirup, u njega samo na kraju ubacite jednu šolju listića mente. Promešajte, te ostavite da odstoji 20 minuta. Nakon toga izvadite listiće, i sirup od mente će biti spreman.

Foto: www.zestysouthindiankitchen.com

Naslovna slika: www.spoonfulofflavor.com, www.aspicyperspective.com i www.endlesssimmer.com