Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Napravite osvežavajući sladoled od lubenice

AUTOR: Isidora Spasić 29 Jun, 2019
Napravite osvežavajući sladoled od lubenice

Zašto bi iko pravio svoj sladoled, kada ima toliko izbora po prodavnicama i sladoledžinicama, pitate se vi. Zato što je jednostavno, zdravo i ukusno, a veći motivi od ova tri nisu vam ni potrebni. U nastavku slede dva recepta za sladoled od lubenice, pa će ovaj vreli letnji vikend biti idealno vreme da ih isprobate.

Piše: Isidora Spasić

Sladoled od lubenice i jagoda na štapiću

Ova hladna osvežavajuća poslastica lako se pravi i još brže nestaje iz vašeg zamrzivača. Deca će naročito voleti sladoled od lubenice i jagoda, posebno što će ga jesti sa štapića. Prilikom pripreme mališani vam mogu biti i pomoćnici, što će učiniti da još više zavole ovaj zdravi desert.

(foto izvor: www.superhealthykids.com)

(foto izvor: www.superhealthykids.com)

Sastojci

2 šolje očišćene i na komade isečene lubenice
1 manji limun
10 većih jagoda
½ šolje vode (ukoliko procenite da je neophodno)

Komade lubenice i jagode bez peteljki ubacite u blender. Iscedite limun, pa njegov sok prelijte preko voća u blenderu. Pustite da se sve lepo sjedini i pomeša u blenderu, a malo vode dodajte ako mešavina bude previše gusta ili slatka. Sadržaj pažljivo prespite u silikonske ili plastične modle za sladoled. Zabodite drveni štapić u sredinu svakog sladoleda, pa ih prebacite u zamrzivač na 4-6 sati. Nakon toga, držeći pažljivo štapić, izvucite pojedinačne sladolede, podelite dragim ljudima, i naravno – uživajte!

(foto izvor: www.superhealthykids.com)

(foto izvor: www.superhealthykids.com)

Luksuzan veganski sladoled od lubenice

Suvišno je i naglašavati koliko je veganski sladoled od lubenice zdrav. Ako vam samo kažemo da u njemu ima kokosovog mleka i urmi, sve je jasno. Međutim, na kraju se suština svede na to kakav je ukus, a u ovom slučaju njega ima napretek. Posebno zbog toga što se dodaje i vanila. Bez trunke griže savesti i sa potpunim uživanjem, ovaj sladoled će postati vaša omiljena letnja poslastica.

(foto izvor: www.nutritioninthekitch.com)

(foto izvor: www.nutritioninthekitch.com)

Sastojci

1 ½ šolje očišćene i na komade isečene lubenice
1 konzerva kokosovog mleka
5 velikih urmi
½ kašičice vanila ekstrakta

Obavezno koristite sveže urme, a ne one dodatno zašećerene. Ne zaboravite da pre njihovog korišćenja izvadite velike koštice iz sredine. U slučaju da niste ljubitelj urmi, zamenite ih sa dve kašičice meda. Ukoliko imate štapić vanile, ukus će biti još intenzivniji od klasičnog ekstrakta. Onda iskoristite samo polovinu jednog štapića, jer je ukus veoma jak. Dakle, u blender ubacite komade lubenice, kokosovo mleko, urme (ili med), i ekstrakt (ili sadržaj štapića) vanile. Pustite da blender učini svoje, a onda sadržaj prebacite u metalni kalup za pečenje kolača. Stavite sladoled u zamrzivač na tri sata. Nakon toga ga izvadite i prebacite opet u blender, kako biste postigli svilenkastu teksturu sladoleda. Vratite ga u posudu, a zatim u zamrzivač na još 30 minuta. Kako biste upotpunili ukus, sladoled služite uz tanko nasečene trouglove sočne lubenice.

(foto izvor: www.nutritioninthekitch.com)

(foto izvor: www.nutritioninthekitch.com)